Pardubice: Do školek se hlásí méně dětí než loni

02.04.2014 13:25

Březnový zápis do pardubických mateřských škol byl opět ve znamení velkého náporu zájemců, v porovnání s minulým rokem však rodiče přihlásili do předškolních zařízení o 131 dětí méně. Přestože pro všech 1178 přihlášených dětí v městských školkách dostatek míst nebude, ve dvou mateřinkách zůstávají volná místa.

Pardubice: Do školek se hlásí méně dětí než loni
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Město Pardubice jako zřizovatel pardubických mateřských škol nepředpokládá pro příští školní rok další navyšování kapacit svých mateřských škol,“ řekl náměstek primátorky Jindřich Tauber. Z výsledků zápisů totiž vyplývá, že rodiče stále upřednostňují školku, která je nejblíže jejich bydlišti a nejsou ochotni akceptovat mateřskou školu vzdálenější. Zřízení nových míst by tak umístění jejich dítěte většinou neřešilo.

Pardubice jsou zřizovatelem 32 mateřských škol s kapacitou 3250 míst. Pro školní rok 2014-2015 se po zápisech do základních škol uvolnilo pro nové předškoláky 971 míst. Zhruba 170 přihlášených pardubických dětí se do vybrané školky nedostane. V MŠ Hostovice však po zápisech zůstávají tři místa neobsazená, v MŠ Gebauerova je dokonce 12 volných míst. V těchto mateřských školách bude vyhlášeno další kolo zápisu. Kromě veřejných mateřských škol zřizovaných městem jsou v Pardubicích další dvě soukromé mateřské školy a jedna mateřská škola církevní.

„Tak jako v minulých letech i letos zveřejnilo město na svých webových stránkách přehled volných míst, který měl být pomůckou rodičům při výběru mateřské školy. I přesto se však ukázalo, že rodiče podávali žádosti tam, kde bylo bohužel zřejmé, že se kvůli malému počtu volných míst jejich děti nedostanou (Dukla, Višňovka),“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Ivana Liedermanová. „Naopak některé mateřské školy s více než 40 avizovanými volnými místy přijímaly děti mladší tří let,“ dodala.

Při letošních zápisech do městských předškolních zařízení podali rodiče v Pardubicích celkem 2096 žádostí. 559 dětí hlásili rodiče do více školek, takže skutečně přihlášených bylo 1178, z toho 56 s trvalým pobytem mimo Pardubice. Letošním rekordmanem je dítě, které nechali rodiče zapsat do 10 mateřských škol. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

7:37 Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

O lidech bez domova se obecně ví, že milují čtyřnohé kamarády a velmi často si je pořizují jako své …