Pardubice: Hodnotit arboretum před dokončením není fér

14.08.2014 21:30

Odborníci z firmy provádějící obnovu arboreta na Dukle i pardubická radnice odmítají kritiku ekologických aktivistů. Ti před několika dny informovali veřejnost o tom, že o stromky v arboretu je špatně pečováno a 60 procent nové výsadby uschlo. Skutečnost je ale diametrálně odlišná.

Pardubice: Hodnotit arboretum před dokončením není fér
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

 

„Není fér hodnotit obnovu arboreta před dokončením. Částečné opadání listů některých stromů není podle odborníku znamením toho, že dřeviny uschly, ale reakcí na suché a teplé počasí. Stromy jsou podle jejich ujištění stále vitální a po překonání  přesadbového šoku mohou vést plnohodnotný život. Zaschlé listy jsou v tuto chvíli spíše estetickým problémem, nikoliv problémem ohrožujícím jejich další vývoj,“ řekl náměstek primátorky František Brendl po jednání se zástupci dodavatelské firmy. 

Zaschlé listy má osm ze zhruba 90 zatím vysázených stromů. Podle vyjádření zástupce společnosti Zahrady LKN, která obnovu arboreta provádí, je hlavním důvodem prosychání listů nedostatek vody v pletivech. „Není to ovšem nedostatečnou zálivkou, ale tím, že počasí v jarním období, kdy byly stromy sázeny, bylo teplotně natolik extrémní, že stromy nebyly schopny vodu téměř vůbec přijímat. Dříve než se dostala zálivka ke kořenům, většina vody se odpařila. Zároveň v takovémto počasí stromy téměř vůbec nepřijímají vodu, protože v reakci na velké horko rostlina uzavře všechny póry, aby snížila odpar a šetřila s nashromážděnou vodou. Vedlejším efektem ovšem je i to, že uzavřené póry a  průduchy zároveň ani nepřijmou vůbec nic nebo pouhé jedno procento vody, která se dostane ke kořenům. Z toho důvodu byl ke stromům při výsadbě přidán speciální půdní kondicioner, který má zlepšit vododržnost substrátu a zajistit lepší distribuci vody v období, kdy dojde k ochlazení,“ říká zástupce firmy. 

Svůj podíl na zhoršení stavu některých stromů mají i vandalové, kteří těsně po výsadbě vytáhli několik stromů z výsadbových jam, čímž došlo k dalšímu šoku.  I tyto stromy se snaží pracovníci firmy zachránit. Posuzovat dnes životaschopnost kteréhokoli z vysazených stromů je tedy předčasné. Rozhodující bude průběh letošní zimy a jara 2015. „Mimo to u výsadby živého materiálu je vždy třeba počítat s minimálním úhynem, který se běžně pohybuje kolem 10 procent,“ dodal zástupce Zahrady LKN.

Arboretum prochází omlazovací kúrou zhruba po půl století své existence. V dendrologické zahradě bude během revitalizace ošetřeno 225 stávajících dřevin, k nimž přibude 116 nových stromů a další dřeviny. Revitalizace přijde na zhruba 840.000 korun, 75 procent nákladů pokryjí dotace ze Státního fondu životního prostředí a strukturálních fondů Evropské unie. V současné době je areál arboreta staveništěm, revitalizované je firma předá městu 30. listopadu 2014, nicméně ještě dva roky o ně bude pečovat.  Až pak převezmou péči o dendrologickou sbírku Pardubice. 

Nataša Hradní
tiskový úsek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

19:27 Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

V sobotu 8. června bude zahájen provoz sjezdové trasy pro horská kola u Goethovy vyhlídky v Karlovýc…