Pardubice: Město bude více kontrolovat své organizace

20.08.2017 15:31

Město Pardubice bude ještě více kontrolovat své příspěvkové organizace. Důvodem k vydání nových Pravidel pro vztah města a příspěvkových organizací, které schválila rada města, je jednak změna legislativy, ale také dosavadní zkušenosti města s řízením a správou příspěvkových organizací.

Pardubice: Město bude více kontrolovat své organizace
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Základem změn, ke kterým jsme sáhli, je preciznější vymezení vztahu mezi příspěvkovou organizací a zřizovatelem, tedy městem, potažmo věcně příslušným odborem. Vycházeli jsme ze zkušeností příslušných odborů v souvislosti s každodenním provozem, řízením a správou těchto organizací,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký. „Drtivá většina z 57 našich příspěvkových organizací funguje velmi dobře a jejich vedení odvádí skvělou práci, ale po zkušenostech z Kulturního centra v minulých letech jsme cítili potřebu jednoznačně vymezit povinnosti vedení příspěvkových organizací a posílit kontrolu jejich hospodaření,“ dodal náměstek Rychtecký s odkazem na problémy Kulturního centra v minulém volebním období, které skončily obviněním a odsouzením ředitelky KC a jejího náměstka. „Oba již škodu, vyčíslenou soudem na 1.375.650 korun, kulturnímu centru uhradili, my ale chceme podobným případům v maximální možné míře předcházet i do budoucna,“ konstatoval náměstek.

Nově tak budou pardubické příspěvkové organizace například předkládat městu jednou ročně přehled veškerých veřejných zakázek nad 100 tisíc korun. „Pořízení movitého majetku v celkové hodnotě od 100 tisíc korun v jednotlivých případech bude možné pouze se souhlasem věcně příslušného odboru magistrátu, důslednější bude i kontrola inventarizace majetku příspěvkových organizací a podobně. Rada města bude moci nově rozhodovat o náhradě škody, za níž odpovídá ředitel organizace a o její výši,“ informoval náměstek Rychtecký. Ředitelé organizací budou povinni poskytovat příslušnému odboru důkladnější přehled o své nepřítomnosti na pracovišti a na delší školení či vzdělávací akce budou potřebovat písemný souhlas zřizovatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…