Pardubice: Město ověřuje dostupné bydlení za pomoci dotací

26.04.2017 13:48

Pardubice si od začátku roku ověřují nastavení vlastního systému sociálního bydlení, který vychází ze zastupitelstvem schválené lokální Koncepce dostupného bydlení 2016. Na realizaci tříletého projektu navíc město získalo evropskou dotaci ve výši bezmála 8 milionů korun.

Pardubice: Město ověřuje dostupné bydlení za pomoci dotací
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Celkové náklady projektu na ověření nastavené vlastního systému dostupného bydlení jsou přibližně 8,5 milionů korun, 8 milionů přitom pokryjí evropské dotace, 10 procenty se podílí stát a zbývajících 5 procent hradí město ze svého rozpočtu,“ podotýká náměstek pro sociální politiku Jakub Rychtecký s tím, že město má ambici v rámci projektu ještě více propracovat pravidla pro poskytování bytů, ale zároveň přenést zkušenosti města na celostátní úroveň pro potřeby Ministerstva práce a sociálních věcí a ověření kritérií celostátní koncepce sociálního bydlení.

Doba realizace projektu na ověření systému sociálního bydlení v Pardubicích je stanovena na tři roky a to od 1. ledna 2017 do 31. prosince 2019. Z projektu budou hrazeny mzdové náklady již stávajících pracovníků odboru sociálních věcí s možností financování jejich dalšího profesního rozvoje formou vzdělávání. V rámci rozpočtu projektu jsou také vyčleněny finanční prostředky na odborné analýzy, které v tematických oblastech (např. péče o ohrožené seniory) městu pomohou lépe plánovat bytovou politiku. 

„Hlavním úkolem realizačního týmu je ověřit, zda principy sociálního bydlení v Pardubicích, tak jak jsme nastavili, opravdu fungují a pomáhají skutečně řešit situaci lidem, kteří ji řešit chtějí, a kteří zároveň plní individuální plán práce se sociálním pracovníkem. Zároveň chceme v rámci projektu vytvořit metodiku sociální práce při řešení bytové nouze klientů. V současnosti máme pro účely dostupného bydlení v domech zvláštního určení, bezbariérových i sociálních bytech zapojeno téměř 550 bytových jednotek, většinu z nich využívají senioři,“ informuje náměstek primátora Rychtecký. Město bude na projektu úzce spolupracovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí a dalšími městy, které jsou rovněž do ověřování systému sociálního bydlení zapojeny.

Soubor metodických materiálů, který bude v průběhu projektu postupně vznikat, pak bude tvořit podklad pro spolupráci sociálních pracovníků s klienty, a to od doby, kdy se klient ocitne v bytové nouzi, přes nastěhování do přiděleného sociálního nebo dostupného bytu až po jeho následné opuštění a přestěhování do standardního nájemního bydlení. „Soubor materiálů bude obsahovat postupy práce s klientem, který by měl být pak schopen si vlastní bydlení udržet a změnit svou životní situaci natolik, aby dokázal fungovat i bez pomoci sociálního pracovníka. Výstup bude doplněn také o pozitivní i negativní příklady z praxe. Během ověřování se však zaměříme také na postupy týkající se prevence exekučních vystěhování z bytů současně s cílem co nejvíc zmírňovat zadlužení uživatelů bytů na nájmu,“ vysvětluje cíl projektu Branislav Štefanča z odboru sociálních věcí. Dodává, že členy realizačního týmu budou tvořit tři stávající pracovníci odboru sociálních věcí, oddělení sociálních služeb a prevence, kteří mají v práci s touto cílovou skupinou obyvatel již řadu zkušeností.

Nejohroženějšími skupinami jsou přitom zejména nízkopříjmové domácnosti seniorů, rodin s dětmi, matek samoživitelek a osob se zdravotním postižením. Ke každému klientovi pak bude přistupováno individuálně, sociální pracovník jej seznámí s možnostmi využívání dávkového systému, v případě osob bez přístřeší bude připraven jim poradit, jak danou situaci řešit. V závěru projektu bude vypracována hodnotící studie, která shrne nejen získaná data a hlavní závěry zkoumání, její součástí budou také doporučení a zhodnocení procesu realizace projektu, jeho dopady a dosažené výsledky.

Ověřování nastavení vlastního systému dostupného bydlení potrvá do roku 2019. Jeho realizaci má na starost odbor sociálních věcí Magistrátu města Pardubic, který bude spolupracovat jak s dalšími odbory magistrátu, tak s poskytovateli sociálních služeb v Pardubicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…