Pardubice: Město podpoří projekty připomínající historii

28.07.2016 21:19

Radní města rozhodli v tomto týdnu o vyhlášení tematického grantu, jehož prostřednictvím mohou fyzické i právnické osoby čerpat podporu pro své projekty zabývající se pamětí místa a historií města Pardubic.

Pardubice: Město podpoří projekty připomínající historii
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

V rámci Programu podpory kultury je na tento grant vyčleněno 248 tisíc korun. Stejnou částku jsou Pardubice připraveny poskytnout i uskupením věnujícím se kulturní činnosti mládeže na nákup potřebného vybavení.

„Na dosud nevyčerpané prostředky z Programu podpory kultury ve výši 496 tisíc korun jsme se rozhodli vypsat dvě výzvy na tématické granty, které se nám osvědčily již v loňském roce. Grant na vybavení potřebné pro kulturní činnost pomůže pardubickým sdružením, spolkům či skupinám, které se systematicky věnují práci s mládeží. Sponzorské dary shánějí jen těžko a často jsou odkázány pouze na příspěvky rodičů,“ řekl náměstek primátora pro kulturu Jakub Rychtecký. „Druhý grant podpoří povědomí o historii místa, ve kterém žijeme. Toto téma je silnější zvláště v dnešní celosvětově napjaté době. Proto je třeba rozšiřovat povědomí obyvatel o lidech i událostech, které stojí za uchování, na které mohou být i po letech hrdi. Právě z takovýchto střípků je pak tvořena mozaika paměti národa, která pomůže i dalším generacím pochopit historické souvislosti a vyvarovat se opakování chyb z minulosti,“ dodal náměstek. V loňském roce Pardubice prostřednictvím toho grantu podpořily například projekt pardubického Slavína, tj. zmapování míst posledního odpočinku významných pardubických rodáků a v případě potřeby také zajištění jejich důstojného vzhledu, k němuž se přihlásilo několik pardubických spolků.

Žádosti o grant na pořízení vybavení pro kulturní činnost i na podporu projektů, jež se zabývají pamětí místa a historií města Pardubic mohou podávat všechny fyzické i právnické osoby vyvíjející činnost v kulturní oblasti na území města Pardubic od 29. srpna do 16. září. Žádosti budou ke stažení na webových stránkách města. Další informace na telefonu 466859512 nebo e-mailu jitka.chaloupkova@mmp.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…