Pardubice: Město posílá do mládežnického sportu 32 milionů

05.05.2016 17:31

Město poslalo na podporu sportu dalších přibližně 32 milionů korun. Radní a zastupitelé rozhodli o uvolnění těchto prostředků pro pardubické sportovní kluby prostřednictvím Programu podpory sportu.

Pardubice: Město posílá do mládežnického sportu 32 milionů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Již dříve, v rámci rozpočtu města, podpořilo město pravidelné sportování fotbalistů, hokejistů a basketbalistů i významné sportovní akce zařazené do Programu Pardubických tahounů, jakými je například Vinařský půlmaraton nebo mezinárodní šachový festival Czech Open.

„Naší prioritou je podpora sportování mládeže. Proto město nyní v rámci Programu podpory sportu poskytne dotace 93 sportovním klubům, v nichž pravidelně sportuje na 8000 pardubických dětí,“ řekl Jakub Rychtecký, náměstek primátora zodpovědný za sportovní oblast.

V letošním roce došlo podle náměstka ke zpřísnění ale zároveň zpřehlednění pravidel pro přidělování těchto dotací. „Na spolkovou sportovní činnost dětí a mládeže jsme oproti loňsku uvolnili téměř trojnásobek prostředků. Mimo to mohly kluby s mládežnickými oddíly žádat o dotace na provoz sportovišť, tradiční a významné akce, provoz hřišť pro veřejnost a podobně,“ upřesnil náměstek Rychtecký. Celkem si na dotacích rozdělily 32,3 miliony korun.

„Samozřejmě nám jde ale i o to, motivovat k pohybu a zdravému životnímu stylu také mládež, která není zapojena v žádném klubu. Proto jsme se v rámci podpory sportu rozhodli pomoci například pokrýt ztrátu z veřejného bruslení v Tipsportaréně, nebo podpořit světový šampionát v u nás dosud poměrně málo známému kin – ballu, který může přivést do tělocvičen nové nadšence,“ dodal primátor Pardubic Martin Charvát.

Město zároveň podpořilo výkonností sport, novým pravidelným dotačním titulem je od letošního roku podpora významných pardubických sportovců.  Při hodnocení jejich žádostí jsou důležité nejen jejich dosavadní výsledky. „Podporu získali sportovci, kteří se zúčastní mezinárodních vrcholných soutěží typu olympijských her, mistrovství světa nebo Evropy. Snažíme se pomoci těm, kteří nemají dostatečnou podporu resortních center. Mezi 14 z nich jsme rozdělili 398 tisíc korun. Nejde o částky nijak horentní, ale jim určitě pomohou v další přípravě na vrcholné akce. Děti potřebují mít své vzory a úspěšní sportovci jimi rozhodně jsou,“ dodal náměstek Rychtecký. Město tak podpoří například Anetu Hladíkovou a Štěpána Tumpacha, kteří budou ČR reprezentovat v bikrosu na OH v Riu, chodce Lukáše Gdulu, který rovněž splnil limit pro olympiádu, ale i kanoistu Ondřeje Rolence, či orientační běžkyni Janu Knapovou. Podpory se dočkali také paralympionici Jan Vaněk a Martin Zach či sladgehokejista Pavel Kubeš.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…