Pardubice: Nový plán odpadového hospodářství města pomůže předcházet vzniku odpadů

24.01.2017 14:25

Pardubice mají vypracovaný nový Plán odpadového hospodářství (POH) na období 2017 až 2026. Město na jeho základě stanoví cíle a postupy pro předcházení vzniku odpadů, omezování jejich množství a nebezpečných vlastností a dále pro jejich využívání a odstraňování.

Pardubice: Nový plán odpadového hospodářství města pomůže předcházet vzniku odpadů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Tak jako ostatní obce, které vyprodukují více než 10 tun nebezpečného odpadu a více než 1000 tun ostatního odpadu ročně, mají také Pardubice ze zákona povinnost zpracovat vlastní plán odpadového hospodářství. Nový plán navazuje na ten předchozí, který jsme měli vytvořený pro roky 2005 až 2015,“ uvádí náměstek primátora pro životní prostředí Jiří Rozinek.

POH je rozdělen na tři části – analytickou, závaznou a směrnou. Analytická část se zabývá vyhodnocením současného stavu odpadového hospodářství (OH), závazná část musí být v souladu se závaznou částí POH kraje a poslední, směrná část obsahuje popis těch opatření, která město plánuje v OH realizovat. Při zpracování nové podoby POH je pak třeba vycházet vždy z analýzy současného stavu OH města.

V posledních deseti letech se celková produkce odpadů ve městě stabilizovala a pohybuje se mezi 29,2 a 30,4 tisíc tun ročně. „Z tohoto množství končí přibližně 60 procent na skládkách a 40 procent se dále využívá. Roste přitom množství separovaných odpadů, používaných jako druhotná surovina. V roce 2015 Pardubáci vyseparovali například o 186 tun papíru více než v roce 2005, plastů to bylo o 157 tun, textilu o 121 tun a skla o 84 tun více než v roce 2005,“ dodává náměstek Rozinek s tím, že město hodlá třídění biologicky rozložitelných odpadů podporovat i nadále.

Třídění má vliv samozřejmě i na množství odpadu ukládaného na skládkách. V současné době se podle výpočtů v Pardubicích ukládá 171 kilogramů na obyvatele a rok. „Přestože je tato hodnota ve srovnání s jinými městy poměrně nízká, za posledních pět let klesla o deset kilogramů, je stále více jak dvojnásobně vyšší než cílová hodnota v roce 2020,“ upozorňuje náměstek Jiří Rozinek na cíle nového Plánu odpadového hospodářství na roky 2017 až 2025. Podle jeho slov je stávající systém nakládání s odpady na území města funkční. Přispívá k tomu existence sběrných dvorů i síť sběrných nádob. Počet nádob na separovaný sběr by se měl postupně zvyšovat, stejně jako četnost výsypu nádob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…