Pardubice: O opuštěné hroby osobností se postará město

31.05.2016 19:30

Obyvatelé Pardubic mohou městu posílat návrhy na zařazení opuštěných hrobů významných osobností, mezi ty, o něž bude pečovat město. To nechce dopustit, aby na pardubických hřbitovech zanikala místa posledního odpočinku lidí, jejichž činnost byla pro společnost velkým přínosem, jen proto, že se o tyto hroby nemá kdo postarat.

Pardubice: O opuštěné hroby osobností se postará město
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Hroby v péči města Pardubic bude město udržovat a jejich polohu také nechá vyznačit na orientační tabuli tak, aby k nim lidé snadno našli cestu.

"Nemůžeme dopustit, aby místo posledního odpočinku všeobecně uznávaných osobností, které byly významné pro Pardubice, popřípadě celou republiku, bylo zrušeno, ostatky exhumovány a hrobové místo znovu pronajato," řekl primátor Martin Charvát, který doplnil, že mu bylo opravdu smutno, když například viděl opuštěnou hrobku bývalého pardubického starosty Václava Bubeníka.

Udělení statutu hrobu v péči města Pardubic podléhá pravidlům schváleným zastupitelstvem města. Musí jít o hrob, který vykazuje známky opuštěnosti a není nikdo z rodiny, kdo by se o něj staral, nebo není uzavřena smlouva na pronájem daného hrobového místa a hrozí tedy, že by hrob zaniknul. Návrh mohou prostřednictvím kanceláře primátora podávat občané města Pardubic i spolky či jiné právnické osoby sídlící na území města. Návrh musí být písemný a vedle jména a adresy toho, kdo jej podává, musí přesně specifikovat osobnost, o jejíž hrob se jedná, datum jejího úmrtí, umístění a označení hrobového místa a odůvodnění. Návrh lze podat nejdříve 10 let po úmrtí té které osobnosti. O zřízení hrobu v péči města rozhoduje zastupitelstvo. „Návrhy přijímá kancelář primátora, úsek vnějších vztahů. Obecně platí, že návrhy podané do 30. září budou předloženy příslušným orgánům tak, aby konečné rozhodnutí o zřízení hrobu v péči města bylo přijato ještě v příslušném kalendářním roce,“ dodal primátor.

O hroby budou pečovat Služby města Pardubic, které spravují pardubické hřbitovy. Na náklady města zajistí pravidelnou údržbu a výzdobu pietního místa při příležitosti výročí úmrtí a Památky zesnulých a uhradí nájemné za hrobové místo. O provedení oprav přesahujících rámec běžné údržby bude rozhodovat rada města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…