Pardubice: Oddací síň se stěhuje do budovy bývalé reálky

13.09.2017 21:08

Rekonstrukce, na kterou se připravuje historická budova pardubické radnice na Pernštýnském náměstí, zasáhne i do svatebních obřadů. Na radnici si poslední páry řeknou své „ano“ v sobotu 23. září. Říjnové a listopadové svatby se budou místo v obřadní síni radnice konat na pardubickém zámku.

Pardubice: Oddací síň se stěhuje do budovy bývalé reálky
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Od prosince, pravděpodobně do května 2018, bude oddávajícím místem, kde snoubenci mohou uzavřít sňatek bez dalších poplatků, Kašparův sál v budově bývalé reálky. Sem město po dobu rekonstrukce přesune i vítání občánků.

„Snoubenci si rezervují termíny svatby dlouho dopředu.  V době, kdy jsme se dozvěděli, že rekonstrukce by mohla začít již v říjnu, měly na říjen a listopad čtyři páry objednané a úřadem potvrzené termíny svateb v obřadní síni na radnici. Proto jsme neprodleně požádali Východočeské muzeum Pardubice o možnost přesunout tyto obřady na zámek,“ uvedl Petr Kramář, vedoucí odboru správních agend pardubické radnice.

Všechny čtyři páry tuto změnu akceptovaly, tři uzavřou manželství v rytířských sálech, čtvrtý v odsvěcené kapli zámku. Město si prostory zámku pro tyto slavnostní akty pronajme, páry tak  nebudou platit správní poplatek a provozní platbu za tzv. obřad na jiném vhodném místě, který by jinak musely za svatbu mimo oddací síň radnice uhradit.

Od prosince do května příštího roku, tedy v odhadovaném období rekonstrukce, bude řádným oddacím místem Kašparův sál v bývalé reálce na Komenského náměstí, který si město pronajme od krajského úřadu.  „Termíny svateb na rok 2018 bude možno objednávat, a to samozřejmě i on-line, od 6. prosince letošního roku,“ řekla vedoucí oddělení matriky Zdeňka Havlíčková.

„Magistrát nedisponuje jiným vhodným prostorem, kam by mohl po dobu rekonstrukce radnice slavností obřady, jakými je uzavření sňatku, nebo vítání občánků přestěhovat,“ řekl Petr Kramář. Za nájem Kašparova sálu pro tyto příležitosti zaplatí město po dobu rekonstrukce své historické radnice, tedy do května 2018 zhruba 60 tisíc korun. Pokud by stavební práce v tomto termínu neskončily, bude s krajem jednat o prodloužení nájmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…