Pardubice: Štědrovečerní procházka k tradici Vánoc patří

19.12.2019 15:36

Štědrovečerní procházka po nočním, slavnostně vyzdobeném městě, koledy, setkání s přáteli, hrneček svařáku či punče, to vše již neodmyslitelně patří k vánoční tradici řady pardubických rodin, k završení Štědrého dne. Letos se v Pardubicích uskuteční již pojednadvacáté.

Pardubice: Štědrovečerní procházka k tradici Vánoc patří
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Nejmagičtější noc roku je v Pardubicích zcela jiné než jinde. Večer tu vypadá podobně jako na jiných místech naší republiky. Po setmění město téměř ztichne, za okny se postupně rozsvěcí vánoční stromečky a v ulicích nepotkáš živáčka. To vše se však s postupujícím večerem změní. Po 21. hodině se do centra začnou trousit první nedočkavci a během hodiny jsou ulice stejně rušné, jako ve všední den. Celé rodiny vyrážejí do slavnostně vyzdobených ulic, aby si rozbalily „dárky“, které pro ně jejich město připravilo.

„Do města vyrážíme každý rok, chyběli jsme snad jen jednou, kvůli nemoci. Zažili jsme tak Pardubice na Štědrý večer zasněžené, těch bylo opravdu jen pár, ale i téměř jarní, nebo zmoklé. Přesto si tuhle procházku nenecháme ujít. Ta atmosféra je přímo magická. Z počátku jsme chodili se synem, třeba zasněžený, slavnostně osvětlený zámek jej doslova fascinoval. Dnes je mu třicet a chodí už s vlastní rodinou. Vždy se tam potkáme a vypovíme si dojmy z večera. Je to lepší, než se válet doma,“ vypráví nadšeně jedna z pamětnic počátků této tradice Alice Formánková.

Podobně jako její rodina vstanou každoročně od štědrovečerní tabule a televizních obrazovek tisíce obyvatel Pardubic. Pardubická štědrovečerní procházka je přitom stále ojedinělou akcí svého druhu v České republice. „Fascinuje mně sváteční nálada, kterou si lidé s sebou nesou a srdečnost s jakou se v tento sváteční večer setkávají. Je vidět, že kouzlo Vánoc stále funguje a ti, kteří tuto tradici před 20 lety založili, mohou mít oprávněnou radost z toho, že ji obyvatelé Pardubic vzali za svou,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Štědrovečerní muzejní noc

Letos se již ve 20:00 otevře Zelená brána pro ty, kteří jsou s kaprem a salátem v útrobách ochotni vystoupat 154 schodů, aby se podívali na Pardubice z ptačí perspektivy. O půl hodiny později otevře brány pardubický zámek a nabídne návštěvníkům již devatenáctou Štědrovečerní muzejní noc. Až do půlnoci budou moci návštěvníci zdarma vstoupit do historické expozice Pardubice – příběh města, archeologické expozice Proti proudu času a expozice skla. Otevřena bude i vyhlídka na zámecké věži a prostory Východočeské galerie. Neodmyslitelnou součástí svátečního večera je pro pardubické patrioty i Rybova Česká mše vánoční. I letos ve 23:00 rozezní její tóny Pernštýnské náměstí, zpívat se ale nebude na radničních schodech, ale na pódiu před domem U Jonáše.

Před půlnocí se část Pardubáků vydá do městského divadla, kde ve 24:00 začíná tradiční Štědrovečerní zpívání, jiní zamíří na půlnoční bohoslužby do kostela sv. Bartoloměje či Zvěstování Panny Marie, jiní ještě cestou domů usednou po nočním putování historickým centrem v některé z restaurací, kaváren či vináren, které zavírají vlastně až na Boží hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …