Pardubice: Tyršovy sady jsou Stavbou roku 2017

12.10.2017 8:39

Revitalizované Tyršovy sady sbírají další ocenění. Minulý čtvrtek převzal v Betlémské kapli v Praze autor návrhu revitalizace architekt Tomáš Jiránek, společně s představiteli města Pardubic a zhotovitele společnosti BaK pro pardubický park titul Stavba roku 2017.

Pardubice: Tyršovy sady jsou Stavbou roku 2017
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„O revitalizaci Tyršových sadů se léta jen hovořilo. Před obnovou byl park v podstatě územím, kterému se lidé spíše vyhýbali. Nebylo zde právě bezpečno a byl více průchozím územím a sídlem bezdomovců, než místem k relaxaci. Dnes jsou Tyršovy sady zase místem vyhledávaným všemi generacemi, parkem přátelským, bezbariérovým a bezpečným a to považuji za nejpodstatnější. Jsem rád i hrdý, že se nám revitalizaci podařilo dotáhnout do úspěšného konce, To, že ji oceňují i odborníci, považuji za příjemnou nadstavbu a další důvod k hrdosti na naše město,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Parkový komplex v bezprostřední blízkosti centra města slouží po většinu roku lidem nejen k procházkám, a relaxaci, ale i k poznávání a zábavě. Na zpevněné promenádě již zdomácněly různé výstavy a kulturní akce, živou učebnicí se stala i alej k zámku, v níž byly ponechány části starých stromů, ve kterých přežívá kolonie chráněných páchníků hnědých.

„Když jsme rekonstrukci parku připravovali, naráželi jsme na odpor různých ochránců přírody. V něčem jsme se s odpůrci shodli a našli řešení, v něčem ne. Stále jsem přesvědčen, že naše řešení bylo správné. Parku po více než 80 letech existence hrozil zánik a revitalizaci potřeboval. Jeho současnost ukazuje, že se nám podařilo z něj vytvořit příjemný veřejný prostor pro relaxaci, odpočinek i kulturní aktivity v samém srdci Pardubic. Park, který nám mnozí závidějí,“ řekl zastupitel František Brendl, který jako náměstek primátory revitalizaci parku připravoval.

Pardubický projekt revitalizace Tyršových sadů a podzámeckého parku uspěl v konkurenci 52 staveb z celé České republiky, přihlášených do soutěže. Porota letos udělila prestižní titul Stavba roku 2017 pěti z nich. Sady se tak dostaly do společnosti takových projektů, jakým je například ojedinělá přestavba bývalé kotelny na nápaditě pojaté firemní sídlo Kotelna Park Radlice, nebo výstavba viaduktů přes údolí potoka Hrabyňka a údolí potoka Kremlice, citlivě posazených do přírodního rámce.  Revitalizace Tyršových sadů - podzámeckého parku získala také Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR a Cenu za veřejný prostor Ministerstva pro místní rozvoj ČR a Asociace pro urbanismus a územní plánování. Vypisovateli soutěže Stavba roku jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství (organizátor soutěže), Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …