Pardubice: V Popkovicích půjdou předškoláci do „nového“

24.09.2016 7:27

V mateřské škole v Popkovicích skončila další etapa modernizace. Po loňské přestavbě školní kuchyně, do níž město investovalo téměř čtyři miliony korun (s DPH), prošla budova během letošního léta rekonstrukcí za více než sedm milionů korun (s DPH). V pondělí 3. října přivítá, po čtyřech měsících, novotou vonící vila opět „své“ děti.

Pardubice: V Popkovicích půjdou předškoláci do „nového“
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Rekonstrukce původní budovy mateřské školy v Popkovicích byla již skutečně potřeba. Rozhodli jsme se investovat ve dvou větších etapách v době prázdnin dva roky po sobě. Pokud započítáme loňskou přestavbu jídelny na kuchyň, tak v souhrnu investice do školky přesáhly 11 milionu korun. Díky tomu se podařilo vytvořit modernější a vstřícnější prostředí nejen pro děti, ale i zaměstnance školky,“ shrnul náměstek primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký.

Letošní druhá etapa se svým rozsahem nedala zvládnout přes prázdniny. Proto město ve spolupráci s ředitelkou museli najít náhradní prostory pro přemístění předškoláků. Ti našli útočiště na dostihovém závodišti a nyní v září v Domě dětí a mládeže Delta. „Děti, které nastupovaly v září do školky poprvé, ale zůstaly v Popkovicích. Jejich třída je v samostatném modulu na zahradě mateřské školy a toho se práce netýkaly. Děkuji vedení dostihového závodiště, ale i Domu dětí a mládeže Delta za poskytnutí dočasného azylu. Musím poděkovat i zhotoviteli, který dodržel termíny pro dokončení stavby a rodičům za trpělivost. Věřím, že výrazně vylepšenou školku ocení,“ řekl náměstek Rychtecký.

Rekonstrukce popkovické mateřské školy začala v červnu, trvala 16 týdnů a stála zhruba 7,2 milionu korun (včetně DPH). Dodavatelská firma Marhold během nich nahradila stará okna a dveře novými, s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, vyměnila v budově rozvody médií a provedla řadu drobných dispozičních změn, jejichž výsledkem je i zlepšení hygienických podmínek v budově.

Až se děti v pondělí vrátí do své školičky, najdou zde řadu novinek. „Částečně se změnila vnitřní dispozice budovy, například se přestěhovala nevyhovující ložnice, ale hlavně, děti zde najdou novou keramickou dílnu, kde s nimi budeme moci tvořit,“ přiblížila změny ředitelka školky Naděžda Kirschová.

MŠ Duha sídlí v Popkovicích, pod její křídla ale spadá také mateřská škola ve Starých Čívicích se dvěma třídami.  Školka v Popkovicích má tři třídy. Dvě jsou umístěny v původní jednopatrové vile, jejíž rekonstrukce právě skončila. Pro otevření další třídy školka získala prostory v roce 2010, kdy na zahradě město vybudovalo nový pavilon. Díky loňské investici do kuchyně s denní kapacitou 150 jídel si dnes  mateřská škola, která do té doby jídlo pro děti dovážela, sama zajišťuje stravování i pro děti z odloučeného pracoviště ve Starých Čívicích.

„Budova školky byla postavená ve třicátých letech minulého století podle návrhu významného architekta Karla Řepy a rekonstrukci již nutně potřebovala. Navíc byl v rámci této akce zastřešen chodník a tak budou děti mezi budovami přecházet, jak se říká, suchou nohou. Školka také získala nový venkovní sklad a WC, které budou děti používat při pobytu na zahradě,“ řekla náměstkyně primátora pro investice Helena Dvořáčková.

„Pokud by se v příštím roce podařilo opravit zděný plot, který je ve velmi špatném technickém stavu, a fasádu architektonicky cenné budovy, získala by městská část VI pro své nejmenší obyvatele prostředí kultivující osobnost pro život v 21. století,“ plánuje ředitelka školy.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…