Pardubice: V rámci memoranda je nutné zajistit finanční zdroje

27.02.2017 11:30

Zástupci města Pardubice, Pardubického kraje, společnosti Foxconn a CzechInvestu mají za sebou další jednání o investicích do dopravy či školství v Pardubickém kraji.

Pardubice: V rámci memoranda je nutné zajistit finanční zdroje
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Memorandum o spolupráci město, kraj a společnost Foxconn podepsaly již v listopadu loňského roku. Jejich cílem je vybudovat takový projekt, který bude splňovat trendy moderního podnikání, životního stylu a který by obyvatelé města mohli plnohodnotně využívat.

„Hlavním tématem setkání bylo stanovení dalšího postupu ve věci memoranda se společností Foxconn, zejména zajištění finančních zdrojů na výstavbu dopravní infrastruktury, jakožto vyvolané investice způsobené dalším rozvojem společnosti Foxconn v Pardubicích,“ podotýká primátor města Martin Charvát. Podle jeho slov je však nutné, aby se do projektu více zapojilo především Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím agentury CzechInvest, ale také celá vláda ČR. „Město Pardubice i Pardubický kraj jsou nyní limitovány, dovolím si říci, liknavým přístupem vlády a jejího předsedy. Zvláště u něj mi chybí proaktivní přístup, vždyť memorandum mezi Foxconnem a vládou ČR bylo podepsáno již před relativně dlouhou dobou a centrální správní orgány se k situaci staví, jako by memorandum podepsáno nebylo. Pokud má stát zájem na rozvoji průmyslové zóny a především působení Foxconnu v republice, musí tomu pomoci. Už jenom třeba uvolněním financí na vybudování komunikací a další potřebné infrastruktury,“ uvádí primátor.

Společnost Foxconn v posledních letech v regionu investovala zejména v oblasti moderních výrobních technologií částku přibližně 15 milionů dolarů. „Spolu s dalšími probíhajícími investicemi dosáhnou celkové investice do technologií přibližně 450 milionů korun. Na nových projektech, jako je například opravárenské centrum elektroniky, našlo zaměstnání přibližně 600 nových zaměstnanců. V dalších letech se Foxconn bude dále profilovat jako poskytovatel komplexních IT řešení,“ sděluje Bill Campbell, generální ředitel společnosti Foxconn CZ. Dodává, že vloni se etablovala společnost Foxconn 4Tech, která pracuje s principy Industry 4.0 a postupně mění firemní výrobu na smart továrnu. „Foxconn v loňském roce v České republice otevřel nové datové centrum a evropské výzkumné a designové centrum, navrhující nejen softwarová řešení a produkty se zaměřením na automatizaci, telekomunikaci, řešení pro chytrá města a domovy, elektroniku pro automobilový průmysl nebo analýzu a management dat,“ doplňuje Bill Campbell.

Foxconn od svých místních partnerů očekává, že se v maximální možné míře zasadí o investice v oblasti dopravní infrastruktury, například do Jihovýchodního obchvatu města, přestavby železničního uzlu Pardubice a Ostřešanská spojka, ale i místní komunikace v průmyslové zóně Černá za Bory. Významnou roli hrají také investice, které napomůžou stabilizovat dopravu v regionu. Vybudována by tak měla být silnice D35 Opatovice – Časy, Časy – Ostrov. „Jsem nemile překvapen, na jaké úrovni je dopravní infrastruktura v oblasti, ve které pracují a žijí tisíce lidí. Tato část Pardubic je obsloužena pouze jednou silnicí, která je napojena na dopravní terminály a navíc vede středem krajského města. Proto je nezbytné vybudovat dopravní napojení, jež zlepší přístupnost průmyslové zóny a značně odlehčí oblasti kolem nemocnice,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…