Pardubice: Workshop představí projekt Centrálních polytechnických dílen

27.03.2017 14:30

Škola hrou. I tak by se dal nazvat projekt Centrální polytechnické dílny (CPD), který je sice zaměřen na žáky a studenty, ale sloužit bude i široké veřejnosti. Pro ty, kteří se s projektem chtějí více seznámit, město plánuje uspořádat workshop, jehož cílem bude představit projekt CPD a zjistit, jak si provoz dílen představuje sama veřejnost.

Pardubice: Workshop představí projekt Centrálních polytechnických dílen
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Rádi bychom prostřednictvím tohoto workshopu zájemce seznámili s provozem jednotlivých učeben a představili jim detailní rozbor umístění dílen do budovy Automatických mlýnů, která se nám jeví jako nejlepší varianta. Zároveň od nich budeme chtít slyšet, jaká je jejich představa, co se fungování dílen týče, ať už v rámci běžného či prázdninového provozu,“ podotýká primátor města Martin Charvát s tím, že názory návštěvníků budou do projektu zapracovány. Podle jeho slov je navíc jedním z cílů CPD snaha vytvořit v Pardubicích takové centrum, které bude navazovat na průmyslovou a technickou historii města.

V současné době tvoří teorie až 90 procent výuky, díky dílnám by se tento stav měl změnit. „V blízké době bude probíhat na základních školách rekonstrukce odborných učeben, které jsou v současnosti většinou nevyhovující. CPD by měly být nadstavbou se špičkovým vybavením, jež budou školy využívat k výuce a ukázkám prací či pokusů, které v běžné odborné učebně nelze provozovat. Žáci tak budou mít možnost vidět nové technologické postupy a pokusy v praxi,“ dodává náměstek primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký. Podle vyjádření náměstka by CPD měly být prostředkem k tomu, aby děti měly k řemeslům vztah a preferovaly i jiné obory, než ty, které se zabývají IT technologií či robotikou.

Centrální polytechnické dílny však nebudou sloužit jen školám, prostory a vybavení bude moci využívat široká veřejnost. V dopoledních hodinách zde bude probíhat bloková výuka pro žáky základních škol, odpolední program pak bude patřit různým kurzům, žáci a studenti zde budou moci pracovat na svých individuálních projektech v rámci vědeckých a technických soutěží a pořádat by se zde měly také různé semináře či soutěže. Vedení města bude na projektu spolupracovat s Univerzitou Pardubice, základními a středními školami, učňovskými středisky, rodiči na mateřské dovolené, aktivními seniory a podniky z pardubického regionu. Ty by pak měly dílnám po dohodě poskytnout materiál, přístroje či zprostředkovat exkurze do svých firem.

Workshop pro veřejnost se uskuteční ve středu 5. dubna od 17 hodin, a to v prostorách společenského sálu pardubické radnice. O tom, zda budou dílny nakonec umístěny do budovy Automatických mlýnů, pak rozhodnou zastupitelé města.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…