Pardubice hlídají nové kamery, přehled je na webu

01.12.2016 11:32

V Pardubicích skončila první etapa modernizace kamerového systému. Ve městě je v současné době rozmístěno na 50 nových bezpečnostních kamer, které jsou již v „ostrém“ provozu.

Pardubice hlídají nové kamery, přehled je na webu
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

O jejich rozmístění veřejnost informuje geoportál na webových stránkách města. Z mapy lze vyčíst nejen kde jsou kamery instalovány, ale i to, zda jde o kameru určenou ke sledování veřejného pořádku, nebo dopravy.

„Jsem rád, že zastaralý analogový systém kamer nahrazujeme moderní digitální technologií. Záznamy kamer už nejednou pomohly v práci strážníkům i celorepublikové policii,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát. V první etapě obnovy městského kamerového systému byl vybudován nový dispečink a úložiště dat, po městě bylo instalováno 46 kamerových bodů. „Byla to investice za zhruba 11 milionů korun. Na další etapu chceme čerpat prostřednictvím ITI dotace z evropských fondů. Mělo by to být v rámci projektu inteligentního řízení dopravy, “ dodal primátor.

O umístění dvanácti kamer původního městského kamerového systému informovaly občany tabulky u jednotlivých bodů. To se s vybudováním nového systému s mnohem větším počtem kamerových bodů mění. „Systém počítá s podstatně větším počtem kamer než ten původní. I proto jsme se rozhodli využít k informovanosti obyvatel hojně navštěvovaný geoportál města Pardubic, kterýjsme rozšířili o další odkaz. V mapovém podkladu je tu zakresleno umístění kamer i to, k jakému účelu je vybraná kamera zřízena.  Je zde zakreslena i hranice prostoru, který je kamera schopna efektivně sledovat,“ vysvětlil ředitel pardubické městské policie Rostislav Hübl.

V rámci obměny starého kamerového systému a 1. etapy jeho rozšiřování bylo v Pardubicích instalováno a v současné době funguje 46 kamer. Po ukončení druhé etapy v roce 2018 by v ulicích města mělo být 85 kamer. Nový systém obsahuje analytické funkce, které rozpoznají například protiprávní jednání, například jízdu v protisměru a přenáší také zvuk. Systém přitom respektuje tzv. privátní zóny, když automaticky znemožní pohled do oken bytů a domů.

Tak jak budou kamery ve městě přibývat, budou zanášeny i do mapových podkladů geoportálu. http://mapy.pardubice.eu/MyCity/kamery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…