Pardubice se v rámci hospodaření ve svých lesích zaměří na údržbu

15.02.2023 8:38 | Tisková zpráva

Pardubice mají za sebou úspěšný rok, co se hospodaření v městských lesích týče. V následujícím období se magistrát opět zaměří na pravidelnou údržbu včetně doplnění vodních tůní, obnovy ploch po provedených těžbách či doplnění ptačích budek.

Pardubice se v rámci hospodaření ve svých lesích zaměří na údržbu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Během loňského roku město ve svých lesích vytěžilo 3285 metrů krychlových dřeva nejen ze souší, vývratů a polomů. Práce přitom zahrnovaly těžbu úmyslnou, nahodilou i mimořádnou. „V rámci loňského roku probíhala jedna část těžebních prací v lokalitě u Opočínku. Zde bylo vytěženo téměř 115 metrů krychlových dřeva, vzniklá plocha o výměře 0,32 hektaru je přitom zahrnuta do plánu obnovy na rok 2023. Kromě této úmyslné těžby bylo potřeba během roku provádět také těžbu nahodilou, a to z důvodu odstranění souší, vývratů či jinak poškozených stromů,“ informuje náměstkyně primátora zodpovědná za oblast životního prostředí Jiřina Klčová s tím, že nahodilá těžba za loňský rok činí téměř 2400 metrů krychlových dřeva.

Některé nahodilé těžby byly provedeny u zástaveb rodinných domů či podél komunikací, aby se předešlo kolizním a nebezpečným situacím spojeným s pádem souší či jinak poškozených stromů. Takovéto zásahy přitom provedli správci lesů v lokalitách u Zámečku či ve Svítkovském a Studáneckém lese. Loňský rok s sebou taktéž přinesl zahájení výstavby sezemického obchvatu, která si vyžádala těžbu mimořádnou. „V souvislosti s výstavbou obchvatu Sezemic bylo nutné na městských pozemcích provést z důvodu přípravy na stavbu několik zásahů v okolní krajině a přistoupit tak k těžbě mimořádné. Tuto těžbu dřeva provádělo na své náklady Ředitelství silnic a dálnic, přičemž vytěžené dřevo obstaraly Služby města Pardubic, celkově se jednalo o skoro 809 metrů krychlových,“ konstatuje primátor Pardubic Jan Nadrchal.

Anketa

Má obžalovaný Dominik Feri vaše sympatie?

3%
96%
hlasovalo: 8117 lidí

Město se v rámci hospodaření ve svých lesích zbavuje rizikových dřevin, na druhé straně se ale snaží lesy uchovat přístupné veřejnosti. „Jelikož chceme, aby lesy sloužily také veřejnosti a byly bezpečné, zaměřili jsme se v roce 2022 také na jejich rekreační potenciál. Například ve Studáneckém, Svítkovském a Spojilském lese byl odstraněn podrost u vybraných mlatových cest a v dukelském lesoparku byly odstraněny následky nahodilé těžby, na které ještě naváže oprava cest narušených touto těžbou,“ dodává náměstkyně Klčová s tím, že město lesům ulehčilo také od několika černých skládek v Nemošickém a Spojilském lese i v lesoparku Dukla.

Za prodej dřeva město v roce 2022 utržilo přes 5,3 milionu korun, náklady na těžbu a pěstební činnost v městských lesích dosáhly výše přibližně 2,5 milionu korun. Oproti předešlým letům je tedy hospodaření v městských lesích výrazně v kladných číslech, tento fakt je především ovlivněn výše uvedenou mimořádnou těžbou a také celkovým nárustem výkupních cen za sortimenty oproti minulým rokům. Vysazeno bylo přes 9000 sazenic, zejména javorů a lip. Odbor životního prostředí však nepolevil ani v kontrolách zaměřených na výskyt kůrovců. V roce 2022 byl odchytem zjištěn slabý výskyt lýkožrouta smrkového i dalších druhů kůrovců.

Co se roku 2023 týče, od ledna probíhá nahodilá těžba v lokalitě Studánecký les a v Nemošickém lese, další nahodilá těžba bude zahájena v jižní části Studáneckého lesa, konkrétně v části „Lipina“ mezi Zámečkem a Černou za Bory, a v plánu je také zahájení úmyslné těžby ve Spojilském lese. Veškeré práce jsou přitom v souladu se schváleným lesním hospodářským plánem města a zásadami schválenými Radou města Pardubic.

Studánecký les by se přitom mohl dočkat také většího množství zásob vody. „Rádi bychom zde umístili drobné vodní tůně, a to za účelem zadržení vody v krajině. Po ukončení nahodilé těžby navíc budou u mlatových cest Studáneckého lesa odstraněny podrosty, které budou rovněž eliminovány ve Svítkovském a Spojilském lese a v lesoparku na Dukle. Za účelem adaptace lesních ekosystémů na klimatickou změnu bude určitá část dřevní hmoty, celé kmeny, případně části stromů, ponechána v porostech k zetlení. K těmto kmenům, případně dřevní hmotě uložené například v hráni, budou umístěny informační cedule o důvodu ponechání dřeva k zetlení,“ podotýká náměstkyně a dodává, že radnice nezapomíná ani na faunu městských lesů a připravuje letos například instalaci ptačích budek.

Lesy, které patří městu, pokrývají zhruba 463 hektarů a mají především příměstský charakter, přičemž malé výměry má město také v katastru jiných obcí, jako jsou například Srch a Veská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…