Pardubice si připomenou konec války, uctí i jednu z posledních obětí

27.04.2015 12:11

Pardubice si, stejně jako celý svět, připomenou počátkem května 70. výročí ukončení 2. světové války. Zároveň odhalí pamětní desku připomínající jednu z posledních pardubických obětí této války, nadporučíka Vladimíra Eliáše. Jméno tohoto vlastence a odbojáře nese od roku 1991 jedna z pardubických ulic a také základní škola, na níž bude deska 70. let po jeho tragické smrti umístěna.

Pardubice si připomenou konec války, uctí i jednu z posledních obětí
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Jsem z generace, která útrapy války nezažila. Naši rodiče a prarodiče ano. A díky jejich vzpomínkám a svědectví dokážeme pochopit, jaká zvěrstva proti lidskosti válka přináší. Musím se ale přiznat, že mě děsí představa, že za pár let mladá generace nebude vědět, co přesně slovo válka znamená,“ řekl primátor statutárního města Pardubic Martin Charvát. „Proto velmi oceňuji aktivitu všech, kteří pracují na tom, aby tyto neblahé okamžiky, ale především hrdinské činy, nebyly zapomenuty.  Vždyť sebevědomí národa má základy ve statečnosti a hrdinství předchozích generací,“ dodal primátor.

Oficiální připomínka Dne vítězství se v Pardubicích uskuteční 8. května v 11:00. Akt se výjimečně nebude konat u pomníku Osvobození, který je součástí právě rekonstruovaných Tyršových sadů, ale na Zborovském náměstí, u pomníku obětem 1. a 2. světové války.

Pamětní deska npor. Vladimíra Eliáše bude odhalena o den dříve 7. května v 10:00. Součástí slavnostního programu bude také křest knihy, biografie zachycující životní příběh muže, jehož jméno by nemělo být zapomenuto.  Přítomni budou také jeho synové a další potomci. „Stále se hovoří o tom, jak je důležité pro budoucnost, aby mladí znali historii svého národa. Naše děti se jí už téměř čtvrtstoletí učí poznávat i díky tomu, že vědí, po kom má jejich škola jméno, v co věřil a proti čemu bojoval. To není málo,“ konstatoval ředitel Základní školy npor. Eliáše František Němec. „Odhalení pamětní desky bude další splátkou dluhu této významné osobnosti pardubických dějin,“ dodal ředitel.

Vladimír Eliáš se jako bývalý důstojník Československé armády po jejím rozpuštění aktivně zapojil do odboje na Pardubicku. V Pardubicích také vydával formou letáků takzvané České noviny, ve sklepeních radnice zřídil tajný sklad zbraní a munice, organizoval lékařskou pomoc partyzánům a podobně. Poslední den války, 8. května 1945 dopoledne měl přebírat od nacistů důležité městské objekty, na dnešní třídě Míru (za války ulice Na Zeleném) byl však těžce zraněn německým obrněným vozidlem a následně postřelen. Střelnému zranění podlehl.

Oslavy 70. výročí konce 2. světové války a osvobození se v Pardubicích neomezí na jediný víkend. O týden později, 15. a 16. května, budou pokračovat na pardubickém zámku kulturně vzdělávací akcí Když skončila válka, která má připomenout hrůzy války a nacistické okupace široké veřejnosti, zejména mládeži. Ve spolupráci s městem ji pořádá Klub vojenské historie Pardubic.

reklama

autor: pardubice.eu

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…