Pardubickou radnici čeká rozsáhlá rekonstrukce

24.03.2017 19:30

Město Pardubice připravuje rozsáhlou rekonstrukci historické radnice na Pernštýnském náměstí. Jak ukázal mykologický průzkum, stropy budovy, postavené na sklonku 19. století, poškodily dřevokazné houby. Nezastavilo je ani ošetření dřevěných konstrukcí při rekonstrukci v letech 1993 a 1994.

Pardubickou radnici čeká rozsáhlá rekonstrukce
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„V roce 2015 byl proveden v některých místech mykologický průzkum. Odhalil různou, v některých místech značnou, míru napadení dřevěných konstrukcí dřevokaznou houbou. S rekonstrukcí budovy proto už nemůžeme otálet,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

V současné době má město hotový projekt rekonstrukce a čeká na vydání stavebního povolení. Rekonstrukci, respektive uvolnění peněz na ni, musí ještě schválit zastupitelstvo. „V případě schválení této investiční akce bude vyhlášeno výběrové řízení na rekonstrukce budovy jako jeden celek, s možností etapizace prací.  Rádi bychom vše zvládli v letech 2017 a 2018,“ dodala náměstkyně Dvořáčková.

V první etapě město počítá s rekonstrukcí čelního traktu radnice, která má přijít zhruba na 36 milionů korun, následovat by postupně měly opravy zbývajících křídel.  Historickou budovu čeká nejen kompletní kontrola a sanace dřevěných stropů a s tím související rekonstrukce podlah, ale také výměna oken, výměna zastaralé elektroinstalace, rekonstrukce sociálních zařízení a podobně. Vzhledem k rozsahu prací bude nezbytný i zásah restaurátorů, které na závěr čeká oprava dochovaných mozaikových dlažeb i štukované omítkové výzdoby na chodbách a hlavním schodišti.

Celá akce přijde podle propočtů projektanta na téměř 62 milionů korun. Město musí najít prostředky na obnovu své historické budovy ve vlastním rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…