Paroubek (LEV 21): Síly IS už jsou před Bagdádem

30.09.2014 21:15

Jako blesk z čistého nebe musí v nezasvěcených rezonovat zpráva, že islamisté jsou již před branami Bagdádu.

Paroubek (LEV 21): Síly IS už jsou před Bagdádem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Podle toho, jakým způsobem v Iráku postupuje Islámský stát, se zdá, že zcela selhala „koncepce“ rekonstrukce Iráku (po pádu režimu S. Husajna) v režii Američanů. Jedním z důležitých bodů této „koncepce“ bylo rozpuštění Saddámovy armády a za nemalé prostředky, hovoří se o nejméně 5 miliardách amerických dolarů, vybudování armády nové.

Tato nová armáda se ovšem ukázala být nedostatečně bojeschopná. Kurdské milice, které by bývaly rády a s motivací bojovaly proti IS, jsou ozbrojeny pouze lehkými zbraněmi a nejsou vycvičeny k používání nejmodernějších a těžších druhů zbraní, což je samozřejmě hendikep, který nelze odstranit během pár měsíců.

Pokud se IS pustí do boje o Bagdád, bude proti sobě mít šíitské milice. Jistě, budou dostatečně motivované, ale je otázkou, jaké je jejich reálná vojenská hodnota.

Nejrozumnější postup by byl, pokud by Spojené státy a další země nadále pokračovaly v leteckých útocích na pozice IS a zároveň by do vedení pozemních operací pustily alespoň omezený kontingent íránských bojovníků. Koneckonců, podobné je to v Sýrii, kde je jedinou reálnou silou, která je schopna se IS postavit, armáda prezidenta Asada. Bylo by dobré, aby tyto premisy středovýchodní politiky začali vrcholní politici Západu vnímat.

V opačném případě se může stát, že se celý Střední východ až po Perský záliv ocitne v chaosu a ve válečném požáru, v němž budou bojovat všichni proti všem.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…