Pelhřimov: Radnice uvažuje o navrácení stromů na náměstí

09.03.2023 15:47 | Tisková zpráva

Krásným historickým centrem Pelhřimova je Masarykovo náměstí. Pelhřimovská radnice uvažuje do budoucna o navrácení stromů na náměstí a dodat městu na výjimečnosti.

Pelhřimov: Radnice uvažuje o navrácení stromů na náměstí
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

V minulých dnech se uskutečnilo jednání na toto téma s odborníky, kteří seriózně a profesionálně posoudili záměr. Dle vyjádření Národního památkového ústavu není důvod bránit výsadbě stromů na náměstí, je však velmi důležité zvolit vhodnou výsadbu a vzít v potaz také inženýrské sítě, které jsou pod povrchem. Výsadba stromů má totiž v jejich blízkosti svoje přísná pravidla, protože kořeny nesmí do sítí zasahovat.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26329 lidí

„Zvažujeme pouze stromy v balech. Stromy by díky tomu nikdy nedosáhly rozměrů, jako stromy pevně zasazené do země, kde mají kořeny možnost volně růst. K výsadbě se však musí vyjádřit odborníci na zeleň a městský architekt,“ uvedl místostarosta Zdeněk Jaroš.

„Pozitivní funkce stromů ve veřejném prostranství je všeobecně známa, hlavně v dnešní době klimatických změn, kdy letní teploty stoupají, a míra sucha se zvyšuje. Myslím si, že historické centrum Pelhřimova si zaslouží více zeleně,“ doplnil místostarosta. Součástí proměny náměstí by mělo být také efektivní osvětlení, případně mobiliář.

V neposlední řadě je nutné se zaměřit na výměnu některých stromů v ulici Růžová z důvodu neblahého působení kořenového systému na komunikaci. Historické záznamy a fotografie z 20. a 30. let minulého století dokazují, že stromy na náměstí a v jeho nejbližším okolí rostly. U kašny rostly čtyři lípy, které byly v roce 1970 pokáceny. Kořenový systém poškozující základy kašny a historických budov byl zřejmě hlavním důvodem, proč stromy postupně zmizely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…