Pelhřimov: SOS tísňová tlačítka pro osaměle žijící seniory

20.04.2019 7:34

SOS tísňová tlačítka pro osaměle žijící seniory si mohou zájemci zapůjčit či vyzkoušet v Centru pro zdravotně postižené kraje Vysočina, o.p.s.

Pelhřimov: SOS tísňová tlačítka pro osaměle žijící seniory
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Tato tlačítka byla pořízena díky finanční podpoře Nadačního fondu pro Pelhřimovsko a Rozvojovému fondu města Pelhřimova. Hlavním důvodem pro jejich pořízení byla snaha podpořit samostatnost a nezávislost osaměle žijících seniorů ve vyšším věku, aby co nejdéle mohli setrvat ve svém přirozeném prostředí. Rodinným příslušníkům pak toto tlačítko přináší jistotu, že si senior dokáže snadno a lehce i bez použití telefonu přivolat pomoc v případě potřeby (např. pádu).

Používání SOS tlačítek má ale svá ALE.

Zaprvé: Senior musí mít ve svém okolí někoho, kdo by byl ochotný uvést své telefonní číslo a stát se „kontaktní osobou“ – tzn. do tlačítka by jeho telefonní číslo bylo zadáno jako kontaktní a v případě aktivace alarmu by byl požádán o poskytnutí pomoci.

Zadruhé: Senior se musí s tlačítkem „spřátelit“, získat k němu důvěru a chtít ho používat. Nemělo by jej obtěžovat. Toto bývá největší překážka v užívání tlačítka. Senioři se velmi často obávají používat technologie a novinky berou jako nežádoucí. Přestože užívání tlačítka je velmi jednoduché, snadnější než používání mobilního telefonu.

Zatřetí: Tlačítko dokáže velké věci, ale zázraky ne. Bez podpory rodiny či jiné blízké osoby se užívání tlačítka neobejde. Užívání tlačítka má svá specifika. Může se i stát, že tísňový signál je aktivován nevědomky, což může pochopitelně uživatele mást. Je pak na kontaktních osobách, aby si vzniklou situaci s uživatelem vysvětlili.

I přes tato ALE mají SOS tlačítka svým uživatelům, co nabídnout a trpělivě čekají na další zájemce o vyzkoušení. (Bližší informace na tel. 733 255 149 nebo v Centru pro zdravotně postižené kraje Vysočina, o.p.s., Příkopy 209).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.