Písek: Město vloni hospodařilo s téměř vyrovnaným rozpočtem

14.02.2018 14:34

S takřka vyrovnaným rozpočtem hospodařilo v roce 2017 město Písek. Celkový schodek rozpočtu v loňském roce sice dosáhl výše zhruba 11,8 milionu korun. Avšak obdobná suma se městu vrátí letos na dotacích, které se podařilo získat na investiční akce a tyto již byly předfinancovány z loňského rozpočtu.

Písek: Město vloni hospodařilo s téměř vyrovnaným rozpočtem
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Schodek rozpočtu je nakonec výrazně nižší oproti původním předpokladům, kdy se očekával ve výši 148 milionů korun,“ říká starostka města Eva Vanžurová. „Příjmy se však naplnily na 104 procent. Což znamená zhruba 25 milionů korun navíc a výdaje byly naopak téměř o 90 milionů nižší.“ Zůstatek na bankovních účtech meziročně poklesl o 103 miliony korun. „Tento pokles je dán primárně součtem schodku, poskytnutými úvěry a splátkami přijatých úvěrů,“ vysvětluje Ladislav Toman, vedoucí finančního odboru.

Součástí výdajů rozpočtu 2017 bylo také předfinancování některých investičních akcí, na něž se podařilo získat dotace, avšak ke kompenzaci za strany poskytovatele finančního příspěvku dojde až v letošním roce. „Jedná se například o dotace na městskou knihovnu a centrum vzdělávání, cyklostezku Dobešická, vybudování zábran na ochranu obojživelníků, obnovu sportovní stezky Na Americe, zateplení hájenky na Flekačkách a také dotace na nízkoemisní zóny. Prostředky na předfinancované akce dosáhly výše 11,7 milionu korun, což je prakticky shodná suma se schodkem roku 2017. Při porovnání těchto dvou čísel by se hospodaření města dalo nazvat vyrovnaným,“ doplňuje starostka.

K nejvýznamnějším investicím ve městě Písku v loňském roce patřila výstavba nové úpravny vody, která letos pokračuje, stejně jako již zmíněná přestavba bývalé školy na knihovnu a centrum vzdělávání. Dále pak rekonstrukce ulice Svatotrojická a parkoviště Na Výstavišti, dokončení demolice Žižkových kasáren a další etapa revitalizace prvorepublikové plovárny u Sv. Václava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Cena Vladimíra Boučka putovala do rukou svých nových držitelů

19:27 Uherské Hradiště: Cena Vladimíra Boučka putovala do rukou svých nových držitelů

Ludmila Dvořáková, která vytváří kraslice zdobené voskovou batikou a Alena Minaříková, která se věnu…