Písek: Při stavbě byly objeveny malby, chystá se jejich obnova

09.10.2017 19:46

Město Písek obnoví historické malby v budově bývalé školy na Alšově náměstí. Všemi hlasy o tom rozhodlo zastupitelstvo a do rozpočtu na rok 2018 nechalo zařadit 2,5 milionu korun na restaurátorské a další s tím spojené práce. Objekt staré školy v současnosti prochází zásadní proměnou na novou městskou knihovnu a centrum vzdělávání.

Písek: Při stavbě byly objeveny malby, chystá se jejich obnova
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

"Nález původní výmalby z 19. století pro nás byl překvapením. Podařilo se ji zcela náhodou odkrýt po vybourání zděných přepážek v prostorách, kde se nacházel hlavní sál a bude oddělení beletrie," říká ředitel knihovny Roman Dub.

Právě v této místnosti, kdysi vyzdobené namalovanými sloupy s korintskými hlavicemi, 2. září 1888 povečeřel císař František Josef I. při své návštěvě města. Podle vyjádření památkářů se v Písku jedná o nejmonumentálnější historizující malby zámeckého typu.

"Jde o hustou síť sloupů, jejichž vzdálenost mezi sebou činí asi 1,5 metru. Na stropě je realizovaná celoplošná šablonová výzdoba z ruky a nad okny se nacházejí oválná zrcadla," říká Václav Filip z odboru investic a rozvoje MěÚ Písek. "Na základě sond provedených restaurátorem s licencí na nástěnné malby, byla pracovníky památkové péče zastoupené Jiřím Hladkým a Martinem Zemanem navržená rekonstrukce 220 m2 malovaných stěn a 180 m2 zdobeného stropu. Předpokládaná cena je zhruba 2 milionu korun bez DPH.“

Restaurátorské práce nebudou mít vliv na harmonogram stavby. Ta by měla být dokončena na podzim 2018. “Vysoutěžených 133 milionů korun za celkovou rekonstrukci školy na knihovnu a centrum vzdělávání znamenalo úsporu 20 milionů oproti předpokládané ceně,“ připomíná místostarosta Josef Knot. „Část finančních prostředků v maximální výši 15 milionů korun by mohla pokrýt dotace z Evropské unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu, o kterou město Písek požádalo. Zda budeme s žádostí úspěšní se rozhodne koncem letošního roku.“

Nová knihovna bude bezbariérová, nabídne moderní zázemí citlivě zakomponované v historickém prostředí, více prostoru a pohodlí klientům i zaměstnancům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…