Písek: Sídliště Portyč budou chránit protipovodňové zábrany

19.08.2017 13:28

Na levém břehu Otavy v Písku vyrostou protipovodňové zábrany. Zastupitelstvo na svém posledním jednání v srpnu rozhodlo o spolufinancování akce Protipovodňová opatření města Písek, kterou zastřešuje Povodí Vltavy, státní podnik. Stavbu za více než 43,7 milionu korun bez DPH provede firma Eurovia CS, a. s. Písek se bude podílet částkou 6,2 milionu korun. Většinu nákladů pokryje dotace z Ministerstva zemědělství ČR.

Písek: Sídliště Portyč budou chránit protipovodňové zábrany
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Opatření budou spočívat ve stavbě protipovodňové bariéry na nábřeží Otavy a v částečném zatrubnění potoka Jiher. Zeď vysoká v nadzemní části asi 80-110 centimetrů povede v délce 564 metrů od Nového mostu až k objektu bývalého mlýna,“ informuje Petr Jelínek z odboru investic a rozvoje MěÚ Písek. V případě potřeby bude ještě opatřena mobilními nástavci. Před stoletou vodou ochrání sídliště Potryč i přilehlé obydlené oblasti.

„Původní spoluúčast města byla vyčíslena na 14 milionů korun, po jednáních s Povodím Vltavy se podařilo dohodnout na 6,2 milionu bez DPH,“ říká místostarosta Písku Josef Knot. „Město již dříve zajistilo projektovou dokumentaci za zhruba 700 tisíc korun.“

Na Portyči žije v současnosti přes pět tisíc obyvatel, z toho v bytových domech v záplavovém území více než dva tisíce. Hmotný majetek, který bude chráněn před povodněmi byl vyčíslen na 61 milionů. „S realizací protipovodňových opatření v této lokalitě počítá Strategický plán rozvoje města Písku. Všichni máme v živé paměti záplavy před patnácti lety, kdy bylo sídliště Portyč doslova pod vodou a obyvatelé museli být evakuováni,“ připomíná místostarosta Jiří Hořánek.

Pokud vše půjde podle plánu, práce by mohly být zahájeny už letos na podzim a hotovo by mělo být v červnu 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…