Písek bude mít vlastní energetický portál

01.07.2016 8:34

Na svém mimořádném jednání dnes radní schválili vytvoření pilotního energetického portálu města Písek v rámci projektu Smart City.

Písek bude mít vlastní energetický portál
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Tento portál zajistí průběžné sledování stavů spotřeb tepelné energie, plynu, vody i elektrické energie. Navíc umožní sledovat zpětný vývoj i předpokládanou spotřebu v závislosti na teplotě, vlhkosti i plánovaného stavu využití budov,“ vysvětluje místostarosta Josef Knot.

„Přidanou hodnotou předloženého pilotního projektu je generace stavu úspor, taktéž zajištění transparentnosti spotřeb a zpřístupnění vybraných statistických dat formou open data široké veřejnosti, to vše po jednotlivých budovách či jako souhrn budov. Jedná se o inovativní projekt a spadá do rámce územního rozvoje města v kontextu inteligentních měst,“ říká Josef Knot.

Společnost ENESA městu na své náklady (cca 300 tis. Kč) zajistí zřízení systémového rozhraní pro energetický portál. Tato společnost poskytuje Písku energeticky úsporná opatření metodou EPC, a to na všechny školské objekty města.

Plány tohoto typu jsou podporovány Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a Ministerstvem životního prostředí.

„Lze předpokládat, že bude tento projekt zmíněnými ministerstvy dále podpořen v rámci poskytnutí dotačních prostředků na další provoz, či dokonce i na jeho zřízení (financování ex-post). Měsíční náklady na provoz portálu budou činit 4 500 Kč,“ dodává vedoucí oddělení rozvoje Jan Venclík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…