Písek je stále mezi nejlepšími ve třídění odpadů

01.02.2019 19:47 | Zprávy

Už několik let je Písek mezi prvními třemi městy Jihočeského kraje, kde se nejlépe třídí odpady. Odměna spojená s loňským druhým místem v soutěži společnosti EKO-KOM Jihočeši třídí odpady činí 18 tisíc korun, které budou použity v oblasti odpadového hospodářství města.

Písek je stále mezi nejlepšími ve třídění odpadů
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Soutěží se v množství vytříděného odpadu v přepočtu na jednoho obyvatele,“ vysvětluje Ivana Knettigová z odboru životního prostředí. „Obce jsou rozděleny do kategorií podle počtu obyvatel. V kategorii měst nad sedm tisíc jsme už od roku 2014 vždy v první trojici.“

O tom, že Písečané třídit umí, svědčí skutečnost, že oproti celorepublikovému průměru je objem separovaného odpadu v Písku téměř o čtvrtinu větší. „Zatímco každý Čech průměrně vytřídí kolem 47 kilogramů odpadů, na každého Písečana připadá zhruba 60 kilogramů separovaného odpadu,“ doplňuje Ivana Knettigová.

Podle Miloslava Šatry, vedoucího odboru životního prostředí, se na výsledku podílí i dostupnost míst ke třídění. „Proto se ji město snaží našim občanům zajistit. V současnosti zde funguje sedm sběrných dvorů, kompostárna na biologický odpad, 147 stanovišť kontejnerů na tříděný odpad a čtrnáct stanovišť podzemních kontejnerů. Vedle nádob na sklo, papír a plasty, jsou po městě rozmístěny také kontejnery na elektrozařízení, textil, bioodpad a kovy. Nejnovější sběrný dvůr jsme otevřeli vloni na podzim na Václavském předměstí,“ říká Miloslav Šatra.

Město se nastavení co nejlepšího systému odpadového hospodářství intenzivně věnuje už více než 20 let. Mimochodem právě v Písku byl jeden z prvních sběrných dvorů vůbec. Velmi důsledně se dbá také na informovanost občanů s cílem motivovat je ke třídění a snížit produkci směsného komunálního odpadu. Občané jsou pravidelně informování o novinkách v odpadovém hospodářství prostřednictvím místního zpravodaje, podrobné informace jsou také uveřejněny na webových stránkách Městských služeb Písek. Na konci roku 2017 město vydalo ve spolupráci s AOS EKO-KOM brožuru „Průvodce tříděním odpadu v Písku“ v nákladu přes 14 tisíc kusů, kterou Písečáci zdarma dostali do svých poštovních schránek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Další tři miliony korun. Červený kostel dostane novou podlahu

13:37 Varnsdorf: Další tři miliony korun. Červený kostel dostane novou podlahu

Památkově chráněný novogotický kostel, jemuž se podle barvy cihel říká červený, prochází v těchto dn…