Písek se zapojil do programu HORIZON 2020 zaměřeného na chytré technologie

22.09.2016 11:29

Písek byl včera v belgické Lovani oficiálně přizván k účasti na připravovaném projektu „Smart Cities and Communities lighthouse projects“ v rámci evropského programu HORIZON 2020. V Lovani zastupuje Písek místostarosta města Josef Knot (TOP 09).

Písek se zapojil do programu HORIZON 2020 zaměřeného na chytré technologie
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Program HORIZON 2020 je největším dotačním programem EU financujícím na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace v letech 2014 - 2020. A konkrétně výzva, do které se Písek dnes zapojil, si klade za cíl podpořit projekty, které v praxi integrují chytré objekty, chytré sítě a uložení energií, přinášejí rozvoj elektromobility a chytré nabíjecí infrastruktury, aplikují nejnovější ICT řešení a prosazují energetickou efektivitu s využitím velkých podílů obnovitelných zdrojů. Cílem je vytvoření takové městské infrastruktury a služeb, které budou orientované na občany a umožní jim aktivně se zapojit,“ představuje program Josef Knot.

Písek oslovilo norské město Trondheim, které jako „vedoucí partner“ konsorcia měst Trondheim, belgické Lovaně a italské Padovy navrhlo zapojení Písku jako tzv. „Follower City“ do připravovaného projektu pro grantovou výzvu SCC-1-2016-2017 „Smart Cities and Communities lighthouse projects“.

„Naší rolí jakožto Follower City, tedy určitého následovníka, bude aplikovat jednotlivá chytrá řešení v praxi a ověřovat je,“ vysvětluje místostarosta, který zapojení Písku považuje za výrazné ocenění jeho pokroků v oblasti chytrého města. „Zatím je v ČR do celoevropských vlajkových projektů zapojena pouze Praha a Brno. Zapojení Písku by bylo značně prestižním krokem, který by pomohlo udržet pozici Písku jako vlajkového města Smart City pro města středí velikosti v ČR,“ dodává Josef Knot.

Město Písek tak má šanci za evropské prostředky dosáhnout na drahé, ale efektivní chytré technologie. „Dotace pro neziskové subjekty i města je ve výši 100%, jinak je míra podpory 70%. Evropská komise i naše konsorcium předpokládá, že předložené projekty konsorcií budou v rozsahu až 18 milionů EUR, to je v přepočtu asi 486 miliónů korun,“ doplňuje místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…