Plzeň: Arabfest představí nejen architekturu Blízkého východu

28.03.2018 15:16

Tématy devátého ročníku Festivalu arabské kultury budou veřejný prostor, územní plánování, architektura a urbanismus na Blízkém východě. Akce se uskuteční od 4. do 8. dubna.

Plzeň: Arabfest představí nejen architekturu Blízkého východu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Letošní novinkou festivalu je Oriental Street Food Market, jež se bude konat 7. dubna v DEPO2015. Doprovodný program potrvá až do 30. dubna. Kromě Plzně se festival uskuteční v Praze a Olomouci. Festival arabské kultury se koná pod záštitou primátora Plzně Martina Zrzaveckého a rektora Západočeské univerzity v Plzni Miroslava Holečka. Sobotní program festivalu se koná pod záštitou Velvyslanectví Státu Kuvajt v České republice.

Návštěvníci festivalu se dozvědí, jak se plánují urbanistické projekty v zemích Zálivu, jaké jsou rozdíly ve vnímání veřejného prostoru u nás a na Blízkém východě, nebo v čem se liší evropské a arabské metropole. Program dále nabídne přednášky, besedy, filmové projekce, workshopy, mezinárodní online soutěž v poezii a oblíbené ochutnávky arabské kuchyně.

První festivalový den se bude debatovat se slovenskou architektkou Milotou Sidorovou, spoluzakladatelkou projektu WPS Prague a Fair Shared Cities, egyptským architektem Yasserem Mahgoubem, specializujícím se na megalomanské stavby v Zálivu, a plzeňským architektem a historikem architektury Petrem Klímou. Organizátoři zvou také na výstavu Město malířky Jaroslavy Bičovské, která představí velkoformátová díla zobrazující uličky českých, arabských, ale i jiných světových měst.

Odbornou veřejnost a studenty pořadatelé lákají na mezinárodní konferenci Žena ve veřejném prostoru o roli ženy v městské společnosti na Blízkém východě i u nás a mnohých dalších otázkách, které zodpoví novinářka Petra Hlaváčková nebo fotografka vystupující pod pseudonymem Nora Noor.

Festival neopomene ani aktuální dění v regionu Blízkého východu. O současné situaci v Sýrii tak promluví Afshin Shahi, přednášející Bradfordské univerzity. V rámci ArabFILMfestu čeká návštěvníky projekce strhujícího dokumentárního snímku režiséra Ferase Fayyada Poslední v Aleppu z roku 2017, reflektující každodenní rutinu dobrovolníků z tzv. Bílých přileb v syrské válce. Film je ověnčen nominací na Oscara a vítězstvím z filmového festivalu Sundance.

Festival arabské kultury má za sebou osm úspěšných ročníků. Původně vznikl jako skromná akce studentů Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, postupně se z něj však podařilo učinit víceúrovňový festival pro širokou veřejnost. Od roku 2013 se na jeho organizaci podílí zapsaný spolek ARABFEST. Hlavním partnerem festivalu je Západočeská univerzita v Plzni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

19:06 České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

Přesně dvacet let od otevření si v těchto dnech připomínají pracovníci Domova pro seniory Máj. A na …