Plzeň: Dvacáté narozeniny oslavila v zoo velbloudice Josefína

06.03.2017 10:48

Dvacáté narozeniny oslavila v plzeňské zoo velbloudice Josefína. Narodila se 1. března v roce 1997, přičemž na první mládě a pravidelné odchovy zoo čekala více než 40 let od zahájení chovu. Samičce ve středu připravili ošetřovatelé „dýňového panáčka“ k mlsání, za město Plzeň, které má velblouda ve svém znaku, se akce zúčastnil náměstek primátora Petr Náhlík.

Plzeň: Dvacáté narozeniny oslavila v zoo velbloudice Josefína
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Josefína už svezla na svém hřbetě například Vlastu Redla nebo Martina Straku a řadu dalších zpěváků, herců, sportovců a veřejně známých osobností, ale také stovky nebo tisíce dětí. Sama měla dvě mláďata, v roce 2000 samečka Pašáka a v roce 2003 samičku Betty,“ přiblížil mluvčí zoo Martin Vobruba.

Moderní kapitola chovu velbloudů dvouhrbých v plzeňské zoo zahájil v srpnu 1994 ústecký samec Haštal a dále liberecké samice Goldie a Gappa. Většina jejich mláďat, počínaje Josefínou, byla slavnostně pokřtěna. Haštala po čase vystřídal kvůli osvěžení krve brněnský samec Mulisák, který je v plzeňské zoo dosud. Dvouhrbých velbloudů bylo již v Plzni chováno 35 jedinců, z toho 18 zde přišlo na svět. Posledním mládětem je Georgína z roku 2015 a poslední akvizicí zlínská samice, která dorazila zjara téhož roku. Goldie oslavila 20. narozeniny v roce 2014 a Josefínu čeká stejná oslava v roce 2017. Mezi jejich kmotry a hosty zoo nechyběli ani plzeňští fotbalisté nebo hudební skupina Horkýže Slíže.

Patronem Haštala a plzeňských velbloudů se stal v roce 1996 senátor a ministr Jan Ruml, který velbloudy často navštěvoval, náměstek primátora Petr Náhlík pokřtil v roce 1998 druhorozenou samičku Jiřinu a v roce 2015 Georgínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…