Plzeň: Město se nejvíc v historii účastní prestižních mezinárodních projektů

08.04.2024 13:05 | Tisková zpráva

Po úspěšném zapojení Správy informačních technologií města Plzně (SITMP) do dvou evropských projektů, jež se zabývají adaptací měst na změnu klimatu, je tu další úspěch západočeské metropole.

Plzeň: Město se nejvíc v historii účastní prestižních mezinárodních projektů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Podle prvních informací uspělo konsorcium, jehož je městská organizace členem, ve třetím prestižním projektu z grantového programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont Evropa. Podány jsou návrhy projektů do dalších mezinárodních programů, o nichž by mělo být rozhodnuto nejpozději na podzim.

„Díky aktivitám Správy informačních technologií nás Evropa vnímá jako inovativní město a úspěšného aktéra v evropských projektech. Jméno naší organizace a města je ve společnosti účastníků výzkumných programů známé a často nás sami zvou do dalších projektů. Plzeň se nikdy v minulosti neúčastnila mezinárodních projektů v takové míře jako nyní,“ zdůraznil Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

SITMP byla úspěšná se svými přihláškami do projektů CLIMABOROUGH a URBREATH. V prvním jmenovaném si vyzkouší sdruženou veřejnou zakázku v oblasti inovací, ve druhém chce využít digitální dvojče města na simulační modely pro návrhy revitalizace náměstí Republiky s ohledem na klimatickou neutralitu.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí

„Podle nejnovějších informací od koordinátora projektu z Kyperské univerzity jsme byli vybráni do projektu SPARROW, kde se chceme podílet na vývoji alternativního nouzového komunikačního systému, jenž má posílit prevenci a připravenost jednotek integrovaného záchranného systému při digitálních výpadcích, což může být výpadek internetu nebo elektřiny, takzvaný digitální blackout,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel SITMP.

Na rozhodnutí ještě čekají přihlášky v dalších evropských projektech. REDES má za cíl bojovat vůči suchu efektivním hospodařením s vodou. SITMP v něm chce monitorovat a měřit dopad přírodě blízkých řešení. Projekt BAUHERO se zaměřuje na architekturu, podporuje kulturní dědictví a památkově chráněné budovy. „Zde máme v plánu ‚zútulnit‘ TechTower. Chtěli bychom využívat dešťovou vodu pro zavlažování například rostlin v interiéru. Chytré senzory by mohly monitorovat nejen zeleň, ale i celkový stav budovy,“ prozradil Luděk Šantora.

Zapojení technologického parku TechTower se objevilo i v projektu European Urban Innitiative. „Ten se zaměřuje na průmyslovou turistiku, chceme čerpat inspiraci při kombinaci tradičního marketingu s využitím pokročilých technologií, jako je například virtuální realita. Cílem je posílit cestovní ruch, podnítit hospodářský růst a propagovat historické a kulturní dědictví města,“ uvedl Luděk Šantora.

Do právě vznikajícího evropského konsorcia digitální infrastruktury EDIC LDT nominovalo SITMP Ministerstvo pro místní rozvoj jako oficiálního zástupce pro Českou republiku. EDIC má za cíl propojit lokální digitální dvojčata měst.

Kromě těchto evropských projektů se SITMP aktivně účastní i národních dotačních programů zaměřujících se například na kyberbezpečnost, 5G technologie a e-government.

Více informací o jednotlivých projektech je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…