Plzeň: Plzeňský centrální obvod zahájil podzimní počítačové kursy pro seniory

06.10.2017 20:40

Městský obvod Plzeň 3 pořádá počítačové kurzy pro seniory ve spolupráci se Střední školou informatiky a finančních služeb v Plzni od podzimu 2012. Od té doby se kurzy konají pravidelně vždy na konci zimy (únor – březen) a na podzim (září – říjen).

Plzeň: Plzeňský centrální obvod zahájil podzimní počítačové kursy pro seniory
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Vedení školy i obvodu se snaží od začátku spolupráce přizpůsobovat nabídku aktuální poptávce seniorů – proto některé kurzy přibyly, jiné zase byly zrušeny.

V letošním roce ale nabídku obohatila novinka pro zájemce, kteří si nevědí rady s chytrým telefonem nebo tabletem. „Proběhnou kurzy nejenom pro začátečníky ale i pokročilé. V kurzu multimédií se zaměříme jak na práci s počítačem, stahování a přenos dat, tak v druhé polovině kurzu také na vybrané aplikace a práci s dotykovými telefony nebo tablety,“ přibližuje ředitelka školy RNDr. Lenka Holubová. Druhou novinkou je úprava digitálních fotografií pro pokročilé. I letošní rok zaznamenal výrazné změny.

„Letos se na nás obrátila spousta seniorů s tím, že od svých potomků či vnoučat dostávají k různým výročím notebook nebo tablet, ale neví si s ním rady. Proto jsme také otevřeli kurzy pro úplné začátečníky,“ doplňuje starosta obvodu Radislav Neubauer.

Škola zvažuje například kurz s představením nejrůznějších aplikací, které by mohly seniorům výrazně usnadnit běžné životní situace. Navíc je to hodně podobné jako u chytrých telefonů, s kterými senioři také občas potřebují poradit.

Od roku 2012 prošlo kurzy zhruba 1000 absolventů s trvalým bydlištěm na území centrálního obvodu, kterým úřad uhradil polovinu kurzovného. Účastníci pocházející z jiných obvodů platí plnou částku, tj. 660,- Kč.

Tento týden v pondělí, ve středu a ve čtvrtek byly kurzy zahájeny. V uvedené dny navštívilo vzdělávající se seniory také vedení centrálního obvodu, aby je především pozdravilo a povzbudilo je před jejich „krokem do neznáma“. Pondělní kurs zahájil I. místostarosta MO Plzeň 3 Radoslav Škarda, ostatní dny pak starosta Radislav Neubauer a místostarosta David Procházka.
"Vaše nadšení je obdivuhodné," chválil seniory I. místostarosta Radoslav Škarda. "Přeji Vám mnoho štěstí a úspěchů ve studiu a věřím, že někteří z Vás třeba budou mít chuť ve vzdělávání pokračovat i nadále."

"Chtěl bych Vám poděkovat, že jste se rozhodli vzdělávat v oblasti moderní technologie, která je v současné době nedílnou součástí každodenního života. Věřím, že Vám kurz pomůže, abyste si mohli vyhledat na internetu důležité informace nebo si třeba povídat s vnoučaty online," řekl na středečním zahájení místostarosta David Procházka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…