Plzeň: Prestižní značka Adolf Loos Plzeň se rozvíjí i díky spolupráci s Prahou

27.01.2023 15:11 | Tisková zpráva

Komplexní představu o Loosově tvorbě si udělala náměstkyně plzeňského primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová. Ta v tomto týdnu navštívila nejvýznamnější dílo světoznámého architekta, unikátní vilu pro Františka Müllera v pražských Střešovicích. Tato krásná a detaily strhující budova se stala mimo jiné velkou inspirací pro projekt Adolf Loos Plzeň, který v roce 2014 začala vytvářet městská organizace Plzeň-TURISMUS. Právě plzeňské Loosovy realizace jsou jedním z významných turistických lákadel, na nichž Plzeň v posledních letech staví svou nabídku a jimiž ve světě oslovuje milovníky architektury a designu – potenciální návštěvníky Plzně. Kromě Müllerovy vily si Lucie Kantorová prošla také Winternitzovu vilu, již si prohlédla v doprovodu jednoho z majitelů Davida Cysaře.

Plzeň: Prestižní značka Adolf Loos Plzeň se rozvíjí i díky spolupráci s Prahou
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Přestože v očích mnohých je Adolf Loos považován především za Vídeňana, tak právě v Plzni se nám podařilo využít jeho odkaz a postupně veřejnosti zpřístupnit hned několik jím navržených interiérů. Nicméně je skvělé zasazovat Loosův odkaz do celku a kontextu, proto jsem moc ráda za spolupráci s pražskými kolegy a za možnost navštívit a detailně poznat Loosovy pražské realizace,“ uvedla Lucie Kantorová. V Plzni kromě tří pravidelných prohlídkových tras – Bytů Voglových a Krausových, Brummelova domu a Semlerovy rezidence – mohou několikrát ročně zájemci navštívit také další dva doposud nezrekonstruované Loosovy interiéry – byt Richarda Hirsche v Plachého ulici a byt rodiny Huga Semlera na Klatovské 19. Vstupenky na všechny prohlídkové trasy je možné zakoupit v Turistických informačních centrech Visit Plzeň vedle radnice a na Palubě Hamburk u hlavního vlakového nádraží nebo online na webu ZDE.

Právě spolupráce a opora kolegů z Müllerovy vily, paní Marie Szadkowské a pana Petra Krajčího, se podle ředitelky Plzně-TURISMU Zuzany Koubíkové proměnila v dlouhodobou spolupráci Prahy a Plzně. Její velkou událostí byla příprava celorepublikových oslav 150 let Adolfa Loose v roce 2020. „V roce 2017 se začala psát spolupráce s rodinou Cysařových, majiteli Winternitzovy vily, pražského skvostu od Adolfa Loose a Karla Lhoty. Interiéry této vily jsou zázemím mnoha kulturních akcí, mimo jiné se zde odehrála i výstava věnovaná právě projektu ‚Adolf Loos Plzeň‘,“ přiblížila Zuzana Koubíková.

V letošním roce čeká provozovatele Loosových realizací další velká společná výzva, mezinárodní konference prestižního řetězce významných modernistických domů Iconic Houses. Květnová konference představí účastníkům z mnoha koutů světa bohatý přednáškový program a v řadě exkurzí jim umožní navštívit ikonické stavby České republiky, například Loosových bytů a domů či památku UNESCO – vilu Tugendhat v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

13:37 Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

Noční běh pro Světlušku se v Jihlavě uskuteční 16. května. Veškerý výtěžek ze startovného půjde proj…