Plzeň: Primátor přijal uznávaného vědce a výzkumníka profesora Miroslava Baldu

13.05.2017 12:45

Primátor Martin Zrzavecký přijal v úterý 9. května 2017 mezinárodně uznávaného vědce a výzkumníka profesora Miroslava Baldu s manželkou Marií u příležitosti jeho 85. narozenin, jež oslaví 20. května. Profesor obdržel od primátora stříbrnou pamětní minci. Setkání se zúčastnil i náměstek primátora Petr Náhlík.

Plzeň: Primátor přijal uznávaného vědce a výzkumníka profesora Miroslava Baldu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Byl jsem tady před mnoha lety, když jsem dostal ocenění od tehdejšího primátora Mračka,“ zavzpomínal Miroslav Balda. V roce 1992 obdržel od Zdeňka Mračka Historickou pečeť města Plzně za vědecké výsledky a organizační činnost ve výzkumu.

Miroslav Balda je stále ve výzkumu aktivní, tři dny v týdnu pracuje ve Výzkumném a zkušebním ústavu Plzeň, ÚJV ŘEŽ. Primátora zajímal jeho názor na současný stav výzkumu v České republice. Podle vědce je situace v posledních letech mnohem lepší než v 90. letech, stát na něj věnuje více prostředků. Debata se také točila okolo výzkumných center, která v posledních letech vznikají v České republice díky dotacím z Evropské unie. Zástupci města se s vědcem shodli na tom, že se v budoucnu objeví problémy s jejich udržitelností. „Domnívám se, že až si budou muset centra vydělávat sama na sebe, začne se oddělovat zrno od plev, a mohou vzniknout velké potíže,“ mínil primátor.

Profesor Ing. Miroslav Balda, DrSc., je rodilý Plzeňan, od mládí až do důchodu pracoval pro závody Škoda. Po mnoho let se věnoval činnosti v Československé a později České společnosti pro mechaniku v místních i celostátních orgánech, po šest let pracoval v řídících orgánech Grantové agentury České republiky. S manželkou Marií mají tři syny. Od roku 1945 až do dneška je členem Junáka. Jeho zálibou byla sportovní střelba, od studentských let rád fotografuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…