Plzeň: Sdružení Exodus má nové zázemí v Tovární ulici, upravilo a poskytlo jej město

27.05.2017 17:04

Zrekonstruované přízemní prostory v objektu v Tovární ulici 3, jež patří městu, má nově k dispozici Sdružení občanů Exodus.

Plzeň: Sdružení Exodus má nové zázemí v Tovární ulici, upravilo a poskytlo jej město
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Místnosti o celkové rozloze 125 metrů čtverečních využije sdružení pro své klienty Sociálně terapeutické dílny a krámek s výrobky chráněných dílen. Náklady na kompletní rekonstrukci prostor činily 2,77 milionu korun, zaplatilo je město Plzeň z vlastních zdrojů. Od středy 31. května do pátku 2. června pořádá v novém zázemí Exodus Den otevřených dveří, lidé si jej mohou přijít prohlédnout vždy od 8 do 17 hodin.

„Snažíme se tímto krokem vyjít vstříc Sdružení občanů Exodus, které poskytuje sociální služby osobám se zdravotním postižením z Plzeňska. Město se musí chovat společensky odpovědně a toto je jeden z projektů,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Podle radního pro oblast správy městských nemovitostí Davida Šloufa je objekt v Tovární ulici z hlediska přístupu i velikosti ideální. „K dispozici ho dostalo sdružení plně zrekonstruované a bezbariérové, nájem bude dlouhodobý,“ uvedl David Šlouf. Výše nájemného je stanovena na částku 250 korun/m2 za rok, tedy Exodus získal stejné podmínky, jaké mají ostatní neziskové organizace při pronájmu nebytových prostor v Plzni.

„Byly provedeny zejména nové kompletní rozvody elektro, osazení nového osvětlení, výměna zdravotechnické instalace, vybudování nového sociálního zázemí, výměna vnějších výplní, nové podhledy, oprava omítek, položení nových podlahových krytin, nové obklady a dlažby, oprava uliční fasády a pořízení nájezdové rampy do dvora,“ uvedl Jan Souček z bytového odboru magistrátu. Jednotlivé kroky město konzultovalo s pracovníky Exodu.

V nových prostorách mají klienti Exodu k dispozici hlavní místnost, v níž se věnují pracovní činnosti, její součástí jsou i vestavěné skříně na uskladnění šicích potřeb a dalších materiálů. Vzhledem k tomu, že mohou navštěvovat i kurz pečení a vaření, je v upraveném přízemí také vybavená kuchyně. Součástí je dále krámek s výrobky Sociálně terapeutické dílny, keramikou (Exodus), svíčkami (Ledovec) a pivem (Chříč), vše vyráběno lidmi se zdravotním postižením.

„Klienti mohou využít i vchod na dvůr s vozíčkářskou rampou, část dvora jim slouží k pěstování bylinek a v budoucnu i k odpočinku. Uživatelé mají k dispozici také šatnu s uzamykatelnými skříňkami pro uložení osobních věcí, jsou zde i toalety a sprcha uzpůsobené i pro vozíčkáře. Podařilo se nám také vyhradit prostor pro vystavení prací našich klientů, takže lidé, kteří přicházejí do krámku, si často vyberou i z jejich výrobků,“ uvedla Jindřiška Rajzlová, vedoucí Sociálně terapeutické dílny.

Sdružení občanů Exodus původně využívalo prostory v Hlavanově ulici 12. Protože město dům prodalo, hledalo pro sdružení nový objekt. Původně to měl být dům v ulici Na Cihlářce, který však nebyl uzpůsoben pro lidi s postižením. Kvůli akutnosti vystěhování z Hlavanovy, kde nový majitel zahájil generální rekonstrukci, poskytlo město Exodu dočasné prostory v Krašovské 30 v prostorách bývalé základní školy. Současně bylo loni v létě rozhodnuto o rekonstrukci Tovární 3.

Sdružení občanů Exodus poskytuje již od roku 1992 sociální služby lidem se zdravotním postižením z Plzeňska. Neslouží jako ústav, kde jsou lidé s handicapem trvale umístěni, ale pomáhá klientům postavit se na vlastní nohy. „Provozujeme dvě chráněné dílny, keramiku a digitalizaci, ve kterých je zaměstnáno 20 osob, z toho 17 se zdravotním postižením. Dále provozujeme čtyři sociální služby - odlehčovací, denní centrum, sociální rehabilitaci a terapeutickou dílnu. Právě ta je nyní umístěna v Tovární 3, má 14 klientů, pár míst je aktuálně volných. Všemi službami projde ročně zhruba 400 klientů, řada z nich opakovaně,“ doplnil ředitel Sdružení občanů Exodus Miroslav Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…