Plzeň: Turistům se letos otevře opravená katedrála, ve městě je uvítá infocentrum s vyhlídkovou věží

05.02.2021 18:35

Na opravenou katedrálu sv. Bartoloměje, unikátní Selský dvůr U Matoušů nebo na nové infocentrum s vyhlídkovou věží u Hlavního nádraží se mohou těšit nejen turisté, kteří zavítají do Plzně v letošním roce. Jakmile to epidemická situace dovolí, mohou se obyvatelé i návštěvníci metropole těšit na spoustu lákadel.

Plzeň: Turistům se letos otevře opravená katedrála, ve městě je uvítá infocentrum s vyhlídkovou věží
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Znovuotevření katedrály sv. Bartoloměje
Katedrála sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží u nás bezpochyby patří k nejobdivovanějším dominantám západočeské metropole. Letos v červnu se gotický klenot opět otevře veřejnosti po náročné revitalizaci, při níž dochází ke stavebním úpravám a rozsáhlým restaurátorským pracím na zdech, malbách, objektech i mobiliáři. Zrestaurována bude také socha sv. Bartoloměje na průčelí katedrály. Pro zvýšení komfortu návštěvníků bude vybudováno sociální zázemí, předěláno osvětlení katedrály a zrestaurovány lavice. Jedním z největších lákadel bude zpřístupnění podkrovních prostorů katedrály, ve kterých bude zároveň vybudována nová expozice. Při slavnostním znovuotevření po největší rekonstrukci v posledních sto letech katedrálu rozezní koncert souboru opery Divadla J. K. Tyla.

Otevření nového infocentra u Hlavního nádraží
Návštěvníci a turisté, kteří do Plzně přijedou vlakem, se budou moci zastavit v novém moderním infocentrum s vyhlídkovou věží. „Městečko“ z moderních modulových kontejnerů vyroste na nyní zatravněné ploše u křižovatky Americké, Šumavské a Sirkové ulice, a kromě infocentra nabídne také obchůdky a gastro provozy. Chybět nebudou ani kryté stojany na kola, koloběžky a další potřebný mobiliář. „Mám velkou radost z toho, že můžeme služby našeho Turistického informačního centra návštěvníkům nabídnout nejen v naší hlavní pobočce na náměstí Republiky, ale od dubna nově také v prostoru u Hlavního nádraží, které tak významně ožije. Kromě cenné informační služby si u nás mohou návštěvníci zakoupit vybrané suvenýry a v budoucnu i vstupenky na kulturní akce,“ prozradila Zuzana Koubíková, ředitelka příspěvkové organizace Plzeň-TURISMUS.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

Otevření Selského dvora U Matoušů
Uprostřed plzeňského sídliště Lochotín se zachoval kousek vesnické idyly, který se díky správě Národního památkového ústavu dočkal unikátní rekonstrukce. Národní kulturní památka Selský dvůr U Matoušů od března návštěvníkům ukáže, jak se žilo sedlákům v okolí Plzně.

Nový experimentální minipivovar Proud
Plzeň je městem piva. Nový experimentální minipivovar Proud sídlí v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy, v areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj, a vaří opravdu dobrá piva. Od března jsou navíc v plánu pravidelné prohlídky (ZDE), pokud to situace dovolí.

Interaktivní expozice Tajemný les
DEPO2015 už od roku 2015 pořádá oblíbený festival světla BLIK BLIK. V loňském roce se jeho klasický ročník kvůli nepříznivé situaci proměnil v interaktivní expozici Digitální hřiště, která bavila malé i velké návštěvníky. Obdobný koncept DEPO2015 chystá i pro letošní rok. Ve spolupráci s výraznými českými umělci připravuje interaktivní světelnou expozici Tajuplný les: „Vzhledem k současné situaci v kulturním světě budou výstavy pravděpodobně jednou z mála věcí, které budou moci být brzy bezpečně otevřené. Chceme opět vytvořit něco nového, co bude moci pomoct lidem opět najít cestu k umění,“ uvedl Jan Štěpán, programový ředitel DEPO2015.

Pokračuje výstava Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh
Unikátní výstava připravovaná sedm let se návštěvníkům otevřela jen na několik málo dní v prosinci 2020. V širších souvislostech se věnuje významu Plzeňské madony, která patří k nejkrásnějším gotickým památkám a zástupcům krásného slohu u nás. Kurátoři výstavy ze Západočeské galerie v Plzni nashromáždili 43 vzácných soch madon na jednom místě, což se dosud nikde na světě nepodařilo. V březnu se v prostorách výstavní síně Masné krámy objeví také originál Plzeňské madony, která neopustila svůj výklenek na hlavním oltáři plzeňské katedrály celá staletí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…