Plzeň: V Depo2015 ožila Trnkova zahrada

12.05.2023 22:09 | Tisková zpráva

Plzeňská kreativní zóna DEPO2015 připravila pro rodiny s dětmi novou zážitkovou výstavu. Interaktivní expozice Trnkova zahrada 2 rozehrává a oživuje příběh nejúspěšnější dětské knihy Jiřího Trnky Zahrada, ve kterém pět malých kluků objeví cestou do školy starobylou zahradu a prožijí v ní řadu nečekaných setkání a veselých dobrodružství.

Plzeň: V Depo2015 ožila Trnkova zahrada
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Výstavu si mohou zájemci prohlédnout od soboty 6. května. Vernisáže se mj. zúčastnila i Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče. „Interaktivní expozice Trnkova zahrada 2 je směsí divadla, výstavy i animovaného filmu. Přesně takový byl i sám jeden z nejslavnějších plzeňských rodáků Jiří Trnka, jenž celý svůj život věnoval loutkám, filmu a ilustracím. Jsem velice ráda, že díky jeho potomkům a této expozici si můžeme jeho významné dílo připomenout,“ řekla Eliška Bartáková.

Expozice převádí příběh původní předlohy do multimediální instalace s originální scénografií, která na 450 m2 rozehrává originální ilustrace Jiřího Trnky do podoby kouzelné zahrady. Malí i velcí návštěvníci se v ní vtělí do postav knižních hrdinů a na vlastní kůži prožijí jejich dobrodružství. Autory expozice jsou Jan a Matyáš Trnkovi, dědicové a pokračovatelé Jiřího Trnky. Výstavu je v DEPO2015 možné navštívit do konce tohoto roku.

„Expozice má podtitul Originální kybernetoskop. Jedná se o velkokapacitní audiovizuální stroj na zábavu, legraci a půvabné nesmysly. Byl zbudován na půdorysu knihy, výtvarného divadla, biografu, cirkusu a motokrosu,“ uvedl Jan Trnka, syn výtvarníka Jiřího Trnky a spoluautor výstavy.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28242 lidí

Návštěvníci se v Zahradě stávají součástí příběhu a setkávají se se všemi hlavními postavami z knihy. Čekají tu na ně například kamenný trpaslík, který pomocí 3D stereoskopické projekce láká k běhu skutečnou zahradou, zlomyslný kocour, kterého se děti v interaktivní projekci snaží dohnat na tříkolkách, dobráčtí sloni, předvádějící různá cirkusová čísla, přemoudřelá velryba, čtoucí svojí velrybí mluvou humorné texty, nebo zpívající psí smečka.

Velký důraz je kladen na interaktivitu. „Expozice je koncipována jako audiovizuální zážitek. Návštěvníci v ní pracují s různými interaktivními projekcemi, animacemi i mechanickými exponáty. Vše je „zabaleno“ v bohaté, ucelené scénografií, postavené na dědečkově originální tvorbě,“ popsal Matyáš Trnka, vnuk Jiřího Trnky a spoluautor výstavy.

Trnkova Zahrada 2 vznikla za podpory Plzně 2015, Evropského hlavního města kultury a v Plzni byla také v únoru 2015 poprvé představena. Od té doby se rozšířila o mnoho dalších digitálních i fyzických atrakcí a scénických prvků. Dopracovala se tak v jedinečnou interaktivní expozici, která byla vždy s velkým návštěvnickým ohlasem vystavena v několika městech. V nové, rozšířené podobě se nyní vrací zpět do Plzně, kde její příběh před 8 lety začal.

„Trnkova Zahrada 2 je jednou z nejzajímavějších interaktivních expozic, které jsou aktuálně v česku k vidění a jsme rádi, že ji opět můžeme přivítat v rodišti Jiřího Trnky. Trnkovy ilustrace jsou úžasné a je skvělé, že děti díky této expozici mohou prožít dobrodružství z jeho nejslavnější knihy na vlastní kůži,“ dodal Jan Štěpán, programový ředitel DEPO2015.

Expozice je určena rodičům a dětem od 3 let. Vhodná je ale i pro školní skupiny, zejména mateřské školy a žáky prvního stupně, pro které jsou připraveny lektorské programy. Výstavu můžete navštívit v plzeňském DEPO2015 do konce roku 2023. Otevřena je denně, ve všední dny od 14 do 18 hodin, o víkendech, svátcích a prázdninách od 10 do 18 hodin. Vstup do výstavy je organizován po hodinových intervalech ve skupině 35 osob. Návštěvníci si tak mohou předem zakoupit vstupenky na daný den i hodinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

7:04 Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

V pátek bylo otevřeno nově zrekonstruované hřiště v blízkosti kempu Stříbrný rybník. Využívat jej bu…