Plzeň: Výzkumné centrum elektrotechniky získá nové zázemí

13.06.2014 8:18

Stavba nové budovy Regionálního inovačního centra elektrotechniky bude dokončena v březnu 2015. Vzniká v areálu Západočeské univerzity na Borech a včetně technologií vyjde na zhruba 360 milionů korun. Součástí budou špičkové laboratoře včetně unikátní halové laboratoře a zkušebny vysokonapěťové výkonové elektroniky a dopravní techniky. Ve středu 11. června se uskutečnil poklep na základní motor výzkumného centra.

Plzeň: Výzkumné centrum elektrotechniky získá nové zázemí
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Základní motor je symbolem představujícím tradici elektrotechnického průmyslu, na kterou v našich laboratořích navazujeme a rozvíjíme ji dál,“ uvedl proděkan pro vědu a strategii Fakulty elektrotechnické a vědecký ředitel RICE Zdeněk Peroutka. „Pracujeme například na nových technologiích pro elektrárny nebo nových senzorech pro medicínu či armádu, které v praxi pomáhají zachraňovat lidské životy. S výsledky našeho výzkumu se každý může setkat v běžném denním životě při jízdě tramvají, trolejbusem nebo hybridním autobusem. Máme velké ambice a spoustu nápadů. Abychom je mohli přenést do reálného života, potřebujeme k tomu špičkový tým, silné průmyslové partnery a dobré projekty,“ dodal Peroutka s tím, že RICE má již nyní zajištěno základní financování až do roku 2019.

Podle Peroutky nové zázemí umožní dělat i věci, jež jsou na hranici současného stavu poznání, na hranici současných technologií. Fakulta díky špičkové infrastruktuře také významně posílí pozice v oblastech, kde už má dobré renomé. „Máme ambici být i nadále mezi pěti nejlepšími evropskými skupinami, například ve výkonové elektronice a pohonech, kde se nám to zatím daří,“ uvedl Peroutka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Rekonstrukce zámecké zahrady - kus Francie i interaktivní vodní prvek

10:28 Vyškov: Rekonstrukce zámecké zahrady - kus Francie i interaktivní vodní prvek

Stinná místa, moderní prvky, prostory pro milovníky trvalek i inspirace Paříží. Zámecká zahrada má z…