Plzeň: Zaměstnanci městského ústavu sociálních služeb si finančně polepší

23.05.2017 6:32

Rada města Plzně schválila úpravu objemu finančních prostředků na platy na rok 2017 Městskému ústavu sociálních služeb města Plzně. Reaguje tím na kritickou situaci, kdy se městský ústav dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovních sil. Řešením, jak si udržet stávající personál, je navýšit měsíční platy, bude to o částky od 500 korun do 2000 korun.

Plzeň: Zaměstnanci městského ústavu sociálních služeb si finančně polepší
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„O úpravu objemu finančních prostředků požádal radu města ředitel městského ústavu. Žádost odůvodňuje tím, že v rámci schváleného limitu nelze reagovat a postihnout skutečnou situaci na pracovním trhu. Městský ústav sociálních služeb se dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovních sil, a to hlavně v oblasti přímé obslužné péče o klienty. Vedení organizace se snaží vylepšit stávající platové poměry zaměstnanců formou poskytovaných odměn a i přes tuto skutečnost nelze zastavit fluktuaci zaměstnanců a stabilizovat jednotlivé pracovní týmy,“ přiblížila náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková.

Situace je podle ředitele zařízení Vladimíra Chuchlera kritická, stávající zaměstnanci jsou dlouhodobě přetěžováni a vykazují příznaky takzvaného vyhoření. Nově příchozí zaměstnanci po několika dnech i týdnech z organizace odcházejí. „Obdobný stav jako v oblasti zaměstnanců přímé obslužné péče je v poslední době i u ostatních profesí v organizaci,“ doplnila Eva Herinková.

Jako jediné řešení ředitel městského ústavu navrhuje vytvoření stávajícím zaměstnancům „nadstandardních finančních podmínek“ ve srovnání s aktuálním trhem práce, tedy vytvoření „platové bariéry“, která bude působit proti jejich odchodu. Proto budou jednorázově po dobu krizového období zvýšeny u vybraných profesí měsíční platy o 500 až 2 000 korun, a to formou odměn. Celkem se bude zvýšení platů týkat 291 zaměstnanců. K navýšení platů by mělo dojít od výplatního termínu za měsíc duben, což představuje navýšení objemu finančních prostředků na platy na rok 2017 v rámci hlavní činnosti městského ústavu z 96,3 milionu korun na 99,88 milionu korun.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…