Plzeň bude příkladem dobré praxe dostupného bydlení v České republice

01.10.2019 14:54

V pátek 27. září se stalo město Plzeň cílem návštěvy zástupců Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, Evropské komise a Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

Plzeň bude příkladem dobré praxe dostupného bydlení v České republice
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Plzeň se společně s Olomoucí staly dvěma městy v České republice, které byly zapojeny do projektu Programu na podporu strukturálních reforem, financovaným Evropskou komisí, jehož tématem jsou Analýzy a doporučení na zvýšení dostupnosti bydlení v České republice. V rámci tohoto projektu bude zpracována studie odborníky z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Ministerstvo pro místní rozvoj, v jehož kompetenci je bydlení, použije výsledky studie k tvorbě koncepce bydlení pro roky 2021–2030.

V Plzni delegaci přivítal a seznámil je s bytovou politikou města Plzně radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf. Za Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj do Plzně zavítali Abel Schumann a Soo-Jin Kim, Evropskou komisi zastupovala Milena Raykovska. „Jsme velice poctěni, že se právě město Plzeň stalo společně s Olomoucí příkladem dobré praxe pro analýzu a doporučení pro zlepšení dostupnosti bydlení v České republice,“ přivítal radní města Plzně David Šlouf delegaci.

„Plzeň je krásné město, znala jsem vaše pivo a značku Škoda, ale zjistila jsem, že máte skvělý také fotbalový a hokejový klub. Vaše město je velmi inovativní. Je obdivuhodné, jak získáváte finanční prostředky do oblasti bytové politiky. Stejně tak obdivuji vaši úspěšnou snahu snižovat segregaci na území vašeho města, a to díky výborně zpracované studii. Zapojení do projektu Organizace pro hospodářskou spolupráci pro vás bude velmi přínosné, na základě širokých zkušeností z ostatních měst celého světa, které mohou být aplikovatelné na vaše město,“ uvedla zástupkyně Evropské komise Milena Raykovska.

Radní David Šlouf představil delegaci město Plzeň a Koncepci sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzeň na roky 2019–2022 a budoucí projekty v této oblasti. „Nyní plánujeme rekonstrukci domů v ulici Korandova za téměř 80 milionů korun a osm nových sociálních bytů vybudujeme v objektu U Radbuzy 8, odhadované náklady jsou 13,7 milionu korun, projekt by měl být dokončen v září 2020. Na Nové Hospodě v Prostřední 48 předěláním nevyužitých nebytových a společných prostor vznikne nových 20 bytových jednotek a zázemí pro Mezigenerační centrum TOTEM. Pro lidi bez domova chceme vybudovat nové zázemí pro poskytování sociálních služeb, a to pro Městskou charitu Plzeň a pro Armádu spásy ČR, která by měla v Plzni provozovat azylový dům se speciálním režimem. Inspiraci pro vybudování jsme sbírali v Nizozemí či ve Francii. Naším nyní největším projektem v bytové oblasti je revitalizace lokality Zátiší nacházející se na okraji Plzně. Město vyčlenilo na daný projekt 400 milionů korun. Bydlení zde bude určené pro seniory, zdravotně postižené, mladé rodiny a částečně současným nájemcům,“ vysvětlil David Šlouf. Plzeň měla jako první město v České republice Koncepci sociálního a dostupného bydlení schválenou zastupitelstvem města již v roce 2016.

Zástupci OECD seznámili radního Davida Šloufa s dalším postupem sběru dat, přípravě dotazníku, vyhodnocováním a následným seznámení s dobrými praxemi ostatních měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

10:28 Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

Skluzavka a balanční lávka. To jsou dva nové herní prvky, které zpestří dětem procházku po Špitálské…