Plzeň dokončila 11 nových komunitních bytů pro seniory a zdravotně znevýhodněné

21.09.2017 16:47

Plzeň vybudovala 11 nových komunitních bytů pro seniory a zdravotně znevýhodněné, vznikly v nástavbě části východního traktu objektu U Jam 23 v Plzni – Bolevci.

Plzeň dokončila 11 nových komunitních bytů pro seniory a zdravotně znevýhodněné
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Vybudována byla také společenská místnost pro volnočasové aktivity nájemců. Byty o velikosti 1+1 a výměře 36 metrů čtverečních jsou bezbariérové a kdykoliv upravitelné dle požadavku obyvatel. Náklady ve výši 21 milionů korun zaplatilo město. Jedna z prvních klientek si klíče od svého nového domova převzala dnes z rukou primátora města Plzně Martina Zrzaveckého a radního pro správu městských nemovitostí Davida Šloufa.

„O komunitní byty je značný zájem, a to i vzhledem k ekonomické situaci lidí v důchodovém věku a jejich rostoucímu počtu, proto jsme se rozhodli byty postavit i bez dotace,“ řekl primátor Martin Zrzavecký. Objekt U Jam 23 je domem s byty zvláštního určení, dosud v něm bylo 120 bytů, v nichž většinou bydlí jedna osoba, nových 11 jednotek je určeno dalším až 22 lidem.

Podle radního pro oblast správy městských nemovitostí Davida Šloufa trvala výstavba zhruba rok, kolaudace se uskutečnila 22. srpna 2017. „Všechny byty jsou bezbariérové a upravitelné. Upravitelnost spočívá v tom, že je možné byt prakticky okamžitě přizpůsobit bez větších nákladů pro osobu na vozíčku, doplní se jen snížená kuchyňská linka a madla. Již tři jednotky jsme takto upravili,“ vysvětlil radní.

Potřeba výstavby komunitního typu bydlení vychází ze schválené Koncepce sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2016 - 2020. Výstavbou sociálních bytů město naplňuje podmínku zákona o obcích, kdy je obec povinna mimo jiné uspokojovat potřeby bydlení. Proto musí zajistit veřejné služby, mezi něž tato služba patří a lze ji označit jako službu v obecném zájmu. Cílem výstavby sociálních bytů není zisk a rentabilita.

„Mezi nejrizikovější a nejohroženější skupiny obyvatel města Plzně patří v tomto ohledu senioři a zdravotně postižení, kteří jsou víceméně vyloučeni z komerčního trhu s bydlením,“ uvedla vedoucí oddělení Sociální práce a metodiky sociálního bydlení z Odboru sociálních služeb magistrátu města Plzně Karolína Vodičková.

Podle Jana Součka z Bytového odboru Magistrátu města Plzně má o komunitní bydlení v současné době zájem kolem 400 lidí. Bytový odbor tipuje pro nové byty na adrese U Jam 23 vhodné nájemce, a to i s ohledem na možnost přestavby bytu. „Jde například o osoby, jež trpí Parkinsonovou nemocí a je u nich pravděpodobnost, že časem skončí na vozíku. Tím, že není problém byt uzpůsobit jejich aktuálnímu stavu, zůstane zachována kontinuita jejich bydlení,“ vysvětlil.

Celkové náklady projektu činí 21,023 milionu korun. Kromě výstavby nových bytů a společenské místnosti, byla také v stávajícím a novém objektu provedena požární signalizace, byl rozveden televizní signál a stávající výtah byl nahrazen evakuačním. Stavbu zhotovila společnost SILBA-Elstav.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…