Plzeň žádá vlastníky lesů o spolupráci v boji proti kůrovci

26.08.2017 18:06

V lesích Plzeňského kraje byl v srpnu zaznamenán výrazný nárůst poškození smrkových lesních porostů kůrovcem (lýkožroutem smrkovým). Jde především o nižší polohy územních obvodů obcí s rozšířenou působností Horažďovice, Sušice, Klatovy a Domažlice, kde lze stav označit za kalamitní. Ale ani na ostatním území Plzeňského kraje nelze jeho výskyt podceňovat. Je tedy nutné, aby všichni vlastníci lesa vyvinuli maximální úsilí k zabránění dalšího šíření kůrovce.

Plzeň žádá vlastníky lesů o spolupráci v boji proti kůrovci
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Vzhledem k prudkému nárůstu objemu dřevní hmoty napadené kůrovcem v krátkém časovém období očekáváme problémy s těžbou kvůli nedostatku kapacit, ale i s odvozem vytěžené dřevní hmoty, která zřejmě nebude mít dostatečný odbyt. Přesto nelze v boji proti kůrovci polevit,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová Kaiferová.

V dané situaci je tedy nutné, aby všichni vlastníci lesa přijali následující opatření:

  • Veškeré kapacity přednostně soustředili na důsledné vyhledávání nově napadených stromů a jejich včasnou a účinnou asanaci.
  • Nemanipulovali s napadeným dřívím, pokud v něm vývoj kůrovce dosáhl stádia kukly a mladého brouka, protože hrozí reálná hrozba odpadávání kůry a šíření kůrovce při manipulaci a odvozu tohoto dříví. Toto dříví je tedy nutné neodkladně účinně asanovat (mechanicky, chemicky).
  • Pokud není možný včasný a plynulý odvoz vytěženého dříví ke zpracování, aby bezodkladně účinně asanovali (mechanicky, chemicky) veškeré kůrovcem napadené (popřípadě také pro kůrovce atraktivní) dříví, které zůstává na skládkách v lese i v jeho širším okolí.

Vedoucí odboru upozornila, že provádět opatření k ochraně lesa je povinností vlastníka lesa. Jejich neplnění je přestupkem podle lesního zákona a vlastník lesa se vystavuje možnému postihu ze strany orgánů státní správy lesů.

Součinnost vlastníkům lesa (nejen) při provádění opatření k ochraně lesa poskytne jejich odborný lesní hospodář.

Město Plzeň obhospodařuje 4, 111 tisíc hektarů lesů v 52 katastrálních územích, která se nacházejí v působnosti obcí s rozšířenou působností Plzeň, Stod, Nýřany, Rokycany a Přeštice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…