Plzeňské rodinné fotoalbum mapuje identitu a charakter města

03.12.2014 10:37

Nahlédnout do minulého a nynějšího každodenního života Plzeňanů a rozpoznat identitu a charakter města na základě starých i současných fotografií je cílem nového projektu Plzeňské rodinné fotoalbum. Ten by měl pomoci najít odpovědi na otázky: Jaký byl a je každodenní život Plzeňanů? Jak tráví volný čas dnes, kam jezdívali na víkendy a kde se nejraději setkávají?

Plzeňské rodinné fotoalbum mapuje identitu a charakter města
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Nejde nám o umělecké snímky, ale o obrázky z každodenního života. Plzeňské rodinné fotoalbum nabízí možnost vytvořit ‘společné album z našich alb‘, společný obrázek města. Nejdůležitější při výběru je síla samotné fotografie a to, jak přispěje k definování specifických životních příběhů a aktivit Plzeňanů,“ říká Kristýna Jirátová ze společnosti Plzeň 2015.

Vybrané fotografie mohou zájemci již nyní posílat na e-mailovou adresu fotoalbum@plzen2015.cz, a to až do června příštího roku. V průběhu prosince bude spuštěna webová galerie www.fotoalbum.skrytemesto.cz s prvními příspěvky. Bude rozdělena do tří hlavních sekcí krajina, portréty, aktivity a dalších podkategorií podle charakteru snímků. Důležité je připojit informaci o jejich datu a místě pořízení a údaje o jejím zasilateli.

Vytvoření Plzeňského rodinného fotoalba je součástí projektu Skryté město. Organizátoři v současné době spolupracují s antropologem Petrem Janečkem a studenty Filozofické fakulty Západočeské univerzity, s nimiž pořádají workshopy pro školy, domovy seniorů a pro veřejnost. Každému, kdo projeví zájem, nabízí pomoc s výběrem fotografií, skenováním i psaním textů. Skenovat snímky je možné v pobočkách Knihovny města Plzně či v prostorách Meeting pointu na náměstí Republiky. Kontaktovat pořadatele lze také prostřednictvím e-mailové adresyfotoalbum@plzen2015.cz.

Z vybraných fotografií vzniknou v dubnu a říjnu příštího roku dvě velké výstavy, které se uskuteční v industriálním prostoru bývalého depa v Cukrovarské ulici. V plánu jsou také velkoplošné prezentace zobrazující konkrétní místa v průběhu času, knižní zpracování, mikrovýstavy a pravidelná setkání s názvem „Fotky ze šuplíku“.

Organizátoři na výstavách spolupracují s francouzským kurátorem Jean-Pierre Moulèresem, jehož obdobné dílo přilákalo v minulém roce do Marseille stovky tisíc návštěvníků. Fotoalbum si také klade za cíl co nejvíce zapojit veřejnost do projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…