Pohádkové město Jičín čeká unikátní sportovní zážitek

22.07.2016 13:49

Již na přelomu července a srpna se obyvatelům Jičína i turistům předvede novodobý míčový sport zvaný tchoukball, který má své kořeny ve Švýcarsku. Pořadatelé si Jičín vybrali jako místo evropského šampionátu. V místních sportovních halách tak diváci budou moci ochutnat tento nový zajímavý sport.

Pohádkové město Jičín čeká unikátní sportovní zážitek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Tchoukball je míčová a bezkontaktní hra, která využívá prvků házené, volejbalu a baskické peloty. Spojuje rychlou hru útočníků a obránců, myšlení a cit pro hru, partnerství a spolupráci v duchu fair-play. „Tento sport je zcela bezkontaktní a díky svým pravidlům umožňuje akci i dynamiku hry. Tím, že nedochází k fyzickému střetu soupeřů, nejsou zde rizika spojená s potenciálním zraněním, což bývá u míčových her běžné,“ přibližuje dále tento sport Mgr. Štěpán Vele, hráč, pořadatel a předseda výkonného výboru České tchoukballové asociace. Ta sídlí právě v Jičíně, a proto se její představitelé rozhodli zde uspořádat Mistrovství Evropy, které bude dosud největším kontinentálním turnajem. „Město Jičín je spolupořadatelem této významné sportovní akce a jsme rádi, že zde můžeme přivítat sportovce ze zemí Evropy, kde má tato hra své velké příznivce. Budeme se snažit jim vytvořit dobré podmínky, aby na mistrovství i na Jičín samotný dlouho vzpomínali,“ říká starosta města JUDr. Jan Malý.

Šampionát se bude konat za účasti asi pěti set sportovců z devíti zemí Evropy, a to od 30. července do 1. srpna 2016 v juniorské kategorii (12, 15 a 18 let) a od 3. – 6. srpna 2016 v kategorii mužů a žen. Slavnostní zahájení juniorů se bude konat v sobotu 30. 7. od 8:00 hodin na atletickém stadionu v lipách. Jednotlivé zápasy se pak budou dít na třech místech v Jičíně – v hale sportovního areálu, hale Střední průmyslové školy a Masarykovy obchodní akademie. V úterý 2. srpna bude zahájen šampionát mužů a žen na Valdštejnově náměstí, a to od 21:00 hod. slavnostním ohňostrojem. Následující čtyři dny se pak budou odehrávat jednotlivé zápasy, které zakončí v sobotu 6. 8. v podvečer finálová utkání. „Na obě zahájení a pak samozřejmě na jednotlivé zápasy srdečně zveme i širokou veřejnost. Budeme rádi, když se zájemci přijdou podívat na tento unikátní sport a podpoří tak mladé a nadšené sportovce. Zveme také 3. 8. na společný piknik do zámeckého parku nebo 4. 8. na letní párty na koupališti Kníže. Obě akce se konají od 19 hodin a bude zde i živá hudba a spousta zábavy,“ zve na doprovodné aktivity šampionátu pořadatel Štěpán Vele.

Pořadatelé připravili pro sportovce zábavnou poznávací hru

Sportovci si kromě jednotlivých zápasů v halách samozřejmě prohlédnou také celý Jičín a blízké okolí. Pořadatelé pro ně totiž připravili zábavnou hru s názvem DISCOVERY Jičín. „Smyslem je, že účastníci mistrovství budou dle speciální mapky obcházet historické a kulturní zajímavosti Jičína, u kterých budou plnit různé úkoly. Navštíví také například letní kino v zámeckém parku nebo hvězdárnu,“ doplňuje Štěpán Vele. Kromě již zmíněných zápasů a doprovodného programu se v Jičíně sejde např. také Valná hromada Evropské tchoukballové federace.

V současné době se tento sport hraje ve více jak 60 zemích světa, 40 států má pak vlastní národní federaci sdruženou ve světové Fédération Internationale de Tchoukball (FITB) se sídlem na Taiwanu. V Jičíně se sejdou sportovci z Velké Británie, Polska, Rakouska, Německa, Švýcarska, Francie, Španělska, Itálie a soutěžit o pohár budou samozřejmě také sportovci z České republiky.

Více informací o mistrovství naleznete ZDE a také ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…