Pohořelice informují o novém systému třídění odpadu

05.12.2016 6:28

Město Pohořelice přechází na nový systém třídění odpadu. Každá domácnost, která projeví zájem, obdrží sběrné nádoby na plast, papír a bioodpad a třídit odpad se bude přímo v domácnostech.

Pohořelice informují o novém systému třídění odpadu
Foto: pohorelice.cz
Popisek: Pohořelice

Kdy bude svoz tříděného odpadu zahájen
Podle původních předpokladů měl být celý systém spuštěn od 1. 1. 2017. Z důvodu probíhajícího zadávacího řízení na výběr svozové firmy, která bude tuto činnost realizovat, se termín zahájení posunul na 1. 3. 2017. Zadávací lhůta u nadlimitní veřejné zakázky činí 52 dnů, resp. 57 dnů z důvodu přechodu na nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Výběr svozové firmy bude probíhat formou e-aukce. Pokud nenastanou žádné komplikace, smlouva s vítězným uchazečem bude podepsána v druhé polovině měsíce prosince a současně bude stanoven konkrétní harmonogram dalšího postupu.
Co nás čeká
Během měsíců ledna a února 2017 se uskuteční dvě jednání s občany města za účelem zodpovězení jejich dotazů týkajících se svozu a třídění odpadu. Dále budou očipovány stávající nádoby na směsný komunální odpad a rozvezeny nádoby na tříděný odpad (tj. papír, plast a bioodpad) do jednotlivých domácností, které si je objednaly. Konkrétní termíny jednání s občany, čipování nádob na směsný odpad i rozvoz nádob na tříděný odpad budou předem vyhlášeny prostřednictvím letáků do domácností, místního rozhlasu a webových stránek města.
Prodloužení termínu odevzdání přihlášek
Těší nás velký zájem občanů o pořízení nádob. Termín pro odevzdání přihlášek k odběru nádob byl stanoven na 30. 11. 2016. Tento termín z důvodu velkého zájmu občanů a také z výše uvedených důvodů prodlužujeme do 25. 1. 2017. Při přidělování nádob budeme přihlížet k datu objednání. V případě pozdějšího přihlášení nemusí být k dispozici všechny velikosti nádob. Stejně tak při případných výměnách a objednání nádob během roku, se může stát, že již nebudou požadované velikosti nádob k dispozici.
Jakou velikost nádob zvolit
Při objednávání nádob se objevuje velké množství dotazů týkajících se velikosti nádob. Při volbě velikosti nádoby je nutné brát v potaz velikost domácnosti a její spotřebitelské chování a v případě bioodpadu velikost zahrady nebo travnaté plochy. Je nutné přihlédnout také k frekvenci svozu odpadů - papír a plast bude svážen 1x měsíčně, bioodpad v sezóně 1x týdně, mimo sezónu 1x za 14 dní a v zimě 1x měsíčně. Kdo odpad pravidelně třídí, tak přehled o množství odpadu většinou má a dokáže odhadnout, kolik tříděného odpadu ve své domácnosti vyprodukuje. Ten, kdo s tříděním odpadu teprve začíná, může zkusit „třídící týden“ (nebo alespoň den). Pokud budete odpady opravdu pečlivě třídit, uvidíte, že většinu odpadu lze vytřídit a do směsného odpadu toho jde minimum. Tabulka, kde je uvedeno, kam který odpad patří, vyšla v minulém čísle Pohořelických listů a je k dispozici také na webových stránkách města.
Nádoby na směsný odpad
Pokud uvažujete o nákupu nové nádoby na směsný odpad, doporučujeme si ji pořídit do konce roku 2016, než proběhne čipování nádob. U bytových domů doporučujeme pořízení většího kontejneru namísto jednotlivých popelnic pro každou domácnost. Pokud budete odpad opravdu dobře třídit, bude stačit menší popelnice na směsný odpad než doposud. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…