Popperova hrobka ve vlastnictví města Chrudim

17.09.2017 19:12

Radní města doporučili zastupitelstvu schválit bezúplatný převod Popperovy hrobky na hřbitově U Kříže do vlastnictví města Chrudim, a to za účelem zamýšlených oprav této kulturní památky. Hrobka je zapsaná v evidenci Národního památkového ústavu v Praze.

Popperova hrobka ve vlastnictví města Chrudim
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Po nabytí do majetku začne město hledat vhodné dotační tituly na kompletní rekonstrukci, dle možností osloví Pardubický kraj a Ministerstvo kultury ČR. Odhadované náklady se pohybují v částce přesahující 500 000 Kč. Oprava hrobky bude relativně komplikovaná např. s ohledem na použité materiály, bude potřeba vypracovat statický posudek a nový rozpočet.

Rodinná hrobka byla postavena v letech 1927–1928, jejím autorem byl přední český architekt Josef Gočár. Vyhotovena je z černého leštěného noritu a zdobí ji socha vzkříšeného Krista z dílny profesora Otakara Španiela.

„Město Chrudim má velký zájem o zachování této památky, neboť Bedřich Leopold Popper byl významnou osobností města a samotná hrobka má významnou kulturní hodnotu,“ říká starosta Petr Řezníček.

Friedrich Leopold Popper se narodil v roce 1866 v Brně. Vystudoval obchodní akademii a první zkušenosti získal jako zaměstnanec u firmy H. D. Pollak ve Vídni. V roce 1893 koupil podnik manželů Beckových na výrobu obuvi v Chrudimi, který postupně rozšiřoval a modernizoval. V roce 1903 byla firma F. L. Popper v Chrudimi největší továrnou na obuv v habsburské monarchii a v jejím závodě pracovalo 350 zaměstnanců. V letech 1912 a 1913 pracovalo u firmy už přes tisíc zaměstnanců a výroba dosahovala 2 400 párů obuvi denně.

V roce 1912 došlo k výstavbě pěti dělnických dvoupatrových domů s 53 byty. V roce 1925 pak proběhla kolaudace nové pětipatrové budovy se železobetonovou konstrukcí v podobě, v jaké ji známe dodnes. Souhrnná pracovní plocha se rozprostírala na 10 436 m2, výrobní kapacita dosahovala až 3 000 párů obuvi denně. Nově otevřený průmyslový komplex Popperů se stal chloubou města na mnoho let.

Friedrich Leopold Popper se věnoval také činnosti v oblasti společenské, kulturní i sportovní. Byl členem několika chrudimských spolků. Začátkem 90. let 19. století se zasloužil o zavedení tenisu v Chrudimi, podporoval Chrudimskou filharmonii a stal se také zakládajícím členem výboru Spolku pro zbudování nového městského divadla v Chrudimi, na jehož stavbu v roce 1931 věnoval 100 000 Kč.

Friedrich Leopold Popper zemřel v Chrudimi v listopadu 1941 a je pochován v rodinné hrobce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …