Posel míru s knedlíkem míří z Ukrajiny do Olomouce

29.04.2016 11:36

Olomouc se stane prvním městem na Moravě a šestým městem v Evropě, které bude mít malou bronzovou sošku Švejka s houskovým knedlíkem v ruce. Švejk s tímto typickým pokrmem české národní kuchyně dorazí do Olomouce při příležitosti zahájení 14. Olomouckého špacíru v sobotu 30. dubna.

Posel míru s knedlíkem míří z Ukrajiny do Olomouce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Podle Michala Giacintova ze spolku Hanácká hratva začala cesta dobrého vojáka po světě před čtyřmi lety v Užhorodu, nejmenším oblastním městě na západě Ukrajiny. „Tamní sochař Michailo Kolodko instaloval na ochranném ocelovém zábradlí u řeky Uh první bronzovou sošku Švejka s českým knedlíkem v ruce,“ vysvětlil Michal Giacintov. „Ta kovová trubka, na níž dobrý voják obkročmo sedí, pochází z období války. Je na ní patrný průstřel, patrně ze samopalu."

Další bronzoví Švejkové s knedlíkem v ruce se od té doby jako poslové míru z Ukrajiny rozmisťují na různých místech v Evropě. „My, olomoučtí příznivci Haškova románu o dobrém vojáku Josefu Švejkovi, se chceme k mírové misi veřejně přihlásit,“ doplnil Michal Giacintov s tím, že soška bude slavnostně instalována v sobotu dopoledne v rámci zahájení 14. Olomouckého špacíru což je tradiční oslava narozenin světového literáta Jaroslava Haška. Socha bude instalována na zábradlí u vstupu do hospůdky U Kuděje v Krapkově ulici, kde se členové spolku scházejí. Hospůdka se jmenuje po blízkém příteli Jaroslava Haška spisovateli Zdeňku Matěji Kudějovi. Událost do Olomouce přilákala podle potvrzených příslibů hosty z Čech, Polska, Maďarska, Ukrajiny i Rakouska.

Švejk s knedlíkem bude i symbolickou vzpomínkou na padlé vojíny na všech frontách Velké války. Olomoucký špacír připomene současně i sté výročí úmrtí císaře Františka Josefa I. Účastníky pak dále zavede na hanácký Mont Blanc, jehož italského jmenovce před 230 lety 8. srpna 1786 pokořili Francouzi Jacques Balmat a Michel Paccard. Ve stejném roce nechal Josef II. zbourat olomouckou Novou bránu. To je pro změnu velice důležité pro polské přátele, kteří chtějí navštívit právě toto místo, známé i díky tradiční polské vojenské písni W Ołomuńcu na Fischplatzu.

Švejka s knedlíkem už mají v Česku v Lipnici nad Sázavou, další se nachází v polské Přemyšli. Další města mají následovat, patří k nim například Jihlava, Budapešť, Oslo nebo Oděsa. A v největší z šesti českých vesnic v rumunské župě Banátu.

Tradiční Olomoucký špacír se koná s podporou statutárního města Olomouce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …