Poslanci se v Liberci sešli s řediteli organizací, pečujících především o seniory a zdravotně postižené

27.04.2015 21:09

Hlavně o problémech s financováním sociálních služeb mluvili se zástupci sociálního výboru poslanecké sněmovny v pátek 24. dubna v Domě seniorů v libereckém Františkově ředitelé několika desítek organizací, které se v Libereckém kraji starají o seniory, zdravotně handicapované a další, co se neobejdou bez péče ostatních.

Poslanci se v Liberci sešli s řediteli organizací, pečujících především o seniory a zdravotně postižené
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Setkání se zúčastnilo také několik úředníků Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Za statutární město Liberec hosty pozdravil primátor Tibor Batthyány, za Liberecký kraj náměstkyně hejtmana, pověřená řízením resortu sociálních věcí – Lenka Kadlecová. Členové Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR si v čele se svým předsedou Jaroslavem Zavadilem také prošli moderní komplex tří budov, které tvoří domov pro seniory. Byl postavený teprve nedávno, před 12 lety. Delegaci vedla poslankyně za Liberecký kraj Jana Hnyková.

Jak zaznělo na společném setkání, většinu poskytovatelů sociálních služeb trápí jejich podfinancování, nedostatek lékařů a zdravotnického personálu, ale rovněž neproplácení úkonů zdravotními pojišťovnami v jejich plném rozsahu. Přítomní mluvili s poslanci a zástupci ministerstva také o problémech v legislativě, o tom, že není určena přesná hranice toho, kde končí zdravotní péče a kde začíná péče sociální.

„Je dobře, že jsme na výjezdní zasedání do Libereckého kraje vyjeli s oběma výbory najednou, se zdravotním a se sociálním. Když budou na potřebné změny legislativy tlačit oba výbory, bude to mít větší váhu,“ poznamenal předseda Jaroslav Zavadil. „Oblast zdravotní a sociální se totiž často prolíná,“ dodal.

Někteří ředitelé si postěžovali poslancům i ministerským úředníkům, že se někdy dostávají do situace, kdy nevědí, zda budou mít za tři měsíce na výplaty a proplácení faktur. Nejde přitom jen o financování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociální péče, ale i o sociální hospitalizaci, dlouhodobou péči, sociální rehabilitaci, terénní služby, a také o péči hospicovou.

Ze strany poslanců zazněl požadavek detailní analýzy, jaké sociální služby jsou v kraji potřeba, kolik všechny dohromady stojí peněz, jaké mají kapacity a podobně. O vyrovnání letošního schodku ve financování sociálních služeb požádají podle Jaroslava Zavadila zástupci sociálního výboru ministerstvo financí.

Výbor pro sociální politiku PS PČR a Výbor pro zdravotnictví PS PČR měly v Libereckém kraji své několikadenní společné výjezdní zasedání. Čas od středy 22. dubna do pátku 24. dubna věnovalo tak bezmála 40 poslanců tomu, aby blíže poznalo některá místa Libereckého kraje a problémy, které jej trápí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…