Potravinová sbírka se v Bruntále uskuteční už podvanácté

05.09.2016 21:25

Městský úřad Bruntál, odbor sociálních věcí, oddělení sociálních služeb, vyhlašuje sbírku potravin pro osoby a rodiny, které se ocitnuly v nepříznivé sociální situaci spojené zejména s nedostatkem finančních prostředků na nákup potravin.

Potravinová sbírka se v Bruntále uskuteční už podvanácté
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Sbírka proběhne v rámci Veletrhu sociálních služeb, který má již v našem městě několikaletou tradici – bude se konat již podvanácté. V roce 2016 připadá jeho konání na sobotu 24. září 2016.

Potraviny můžete přinášet do stánku na Veletrhu sociálních služeb v době od 9 do 14 hodin, kde je od vás převezme sociální pracovnice Městského úřadu Bruntál Bc. Marcela Kutláková, DiS. Vybrané potraviny budou předávány potřebným klientům sociálními pracovnicemi Městského úřadu Bruntál, oddělením sociálních služeb – Bc. Marcelou Kutlákovou, DiS. a Bc. Věrou Pukovou.

Nejvhodnějšími potravinami jsou zejména káva, čaj, cukr, paštiky, různé typy konzerv (rybičky, masové konzervy apod.), polévky všeho druhu – do hrnečku, instantní i čínské, dále jakékoliv trvanlivé potraviny, které se dají konzumovat ihned po jejich otevření bez nutnosti další přípravy (např. sušenky, tatranky, tyčinky), případně s minimálními nároky na přípravu (zalití horkou vodou, apod.).

Ke sbírce se může připojit každý, komu není lhostejný osud lidí, které jistě znáte ze sousedství – stačí trvanlivé potraviny nakoupit a následně darovat.

Potravinová sbírka, jejíž výtěžek je určen zejména pro osoby bez přístřeší a v akutní finanční krizi, se v rámci veletrhu stává již tradiční akcí – letos se koná podruhé. Připojením se – darováním potravin – máme všichni možnost podpořit osoby, kteří se ocitli v nezáviděníhodné životní situaci.

Přestože veřejností bývá fenomén bezdomovectví pojímán jako svévolný životní styl lehkomyslných a nebezpečných individuí je třeba si uvědomit, že v současné době je hranice, kdy se kdokoliv z nás souhrou špatných okolností v životě může ocitnout v situaci ohrožení ztrátou bydlení, velmi tenká. Když se pak přidají další potíže – ať již nevědomost či neznalost, nedostatečná schopnost komunikovat a bránit své zájmy, strach či špatná zkušenost z podobných jednání v minulosti, přidružené zdravotní potíže psychické i fyzické, ztráta rodinného zázemí nebo ztráta zaměstnání jako zdroje příjmů, může být problém na světě.

Jsem přesvědčena, že každý, kdo se ocitnul na ulici, se snažil tento problém sobě dostupnými prostředky řešit. Po delším snažení, které nemusí vždy vést z mnoha důvodů ke zlepšení situace, může u člověka dojít k rezignaci, ztrátě ideálů, ztrátě lidské důstojnosti, k pocitu bezvýchodnosti a uvyknutí na špatné životní podmínky – člověk přežívá, jak to jde. Je pro něj pak těžké věřit, že dalším snažením by mohlo dojít k jakékoliv změně v jeho životě, když veškeré dosavadní snahy nevedly k vyřešení potíží. Přidružené zdravotní potíže – ať již fyzické, mentální či psychické – mohou být jedním ze spouštěcích faktorů, mohou se ale projevit až životním stylem osob bez přístřeší v průběhu času.

Darováním potravin podpoříte dobrou věc, potvrdíte smysluplnost pomoci lidem bez domova – protože jsou to lidé jako my, a také to, že lidská důstojnost patří k základním hodnotám našich životů.

Děkuji Vám všem, kterým není lhostejný život lidí ve Vašem okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.