Pouliční knihovna znovu našla místo na nádvoří zámku v Třebíči

12.06.2016 19:56

Nádvoří třebíčského zámku opět oživuje pouliční knihovna, neboli knihobudka. Na vybrané místo ji nainstalovalo Muzeum Vysočiny Třebíč při příležitosti zahájení 21. ročníku veletrhu muzeí ČR koncem května. V minulosti už byla na nádvoří podobná knihovna zapůjčena a novinka se setkala s velkým zájmem, proto tady knihobudka zůstane už natrvalo.

Pouliční knihovna znovu našla místo na nádvoří zámku v Třebíči
Foto: rep
Popisek: Třebíč

„Podobné aktivity velmi vítám. V dnešní uspěchané době je jakákoliv podpora četby příznivým krokem a knihobudka na nádvoří zámku může ještě více zpříjemnit čas turistů strávený ve městě plném obdivuhodných památek,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

Jedná se o typ bezplatné veřejné knihovny, kde si lidé mohou vzít, půjčit nebo volně vyměnit přečtené a „nepotřebné“ knihy. Knihovnička je umístěna v klidné odpočinkové zóně vybavené lavičkami v těsném sousedství zámeckého parku, tedy v prostoru, který je pro četbu a setkávání nejen nad knížkou ideální. Pouliční muzejní knihovna je otevřena 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, přístupná komukoli a kdykoli, bez poplatků nebo registrace, bez omezení výpůjční lhůtou.

Muzejní knihobudka od výrobce Revyko je prosklená skříň z nerezového plechu, v níž uložené knihy neutrpí nepřízní počasí, může být proto používána celoročně. První knihy zajistilo muzeum z vlastních zdrojů, o další obsah se už postarají čtenáři sami. Každý může do knihovny přispět knížkami, které mu doma přebývají.

Venkovní knihovna prověří respekt ke kulturním hodnotám

„Už loňské dočasné umístění uliční knihovny na nádvoří zámku přijala třebíčská veřejnost s mimořádným zájmem,“ konstatoval ředitel Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Martínek. „Když jsme na podzim zapůjčenou knihovnu vrátili zpět, dostalo se nám řady dotazů od místních, ve kterých jednomyslně zněly žádosti o její navrácení. Po takto pozitivní zkušenosti se nám knihovní vitrínu podařilo do stejného prostoru letos vrátit, a to již natrvalo. Věřím proto, že tato ve světě běžná a oblíbená služba si v Třebíči opět najde své příznivce,“ uzavřel ředitel Jaroslav Martínek.

Venkovní knihovna prověří všeobecný respekt k veřejnému prostoru a kulturním hodnotám, které knihy, byť opotřebované používáním, představují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…