Prachatice: Dolní bránu doplnila malba městského znaku

16.07.2017 20:26

Před Slavnostmi solné Zlaté stezky doplnila jižní průčelí vnitřní věže Dolní brány ze strany Kostelního náměstí nad obloukem průjezdu malba městského znaku. Vymalována byla v místě dosavadní obdélníkové omítkové hlazené kartuše, která se zřetelně odlišovala od okolní hrubé omítky, coby volné rekonstrukce původního gotického rustikálního povrchu, a svou prázdnotou volala po znovuvyužití.

Prachatice: Dolní bránu doplnila malba městského znaku
Foto: cs.wikipedia.org
Popisek: Prachatice, ilustrační foto

V minulosti na daném místě existovaly sluneční hodiny, fotograficky doložena je zde rovněž malba městského znaku na čtvercovém poli od malíře Škudly. Uvedené prvky byly novodobé, z konce 19. století a počátku 20. století. V loňském roce provedený restaurátorský průzkum vyloučil existenci historických omítek i maleb.

K obnově motivu na průčelí byla zvolena malba městského znaku v historicky doložitelné pozdně renesanční podobě, jež se v rámci historického centra města vyskytuje nejčastěji, např. na klenebním poli presbytáře kostela sv. Jakuba Většího (r. 1606?), průčelní fasádě Prachatického muzea (r. 1604), v podloubí Bozkovského domu (r. 1611?). Tedy elipsovité pole s renesančním tvarem štítu s městským znakem lemovaným zeleným věncem.

V rámci realizace bylo nejprve odstraněno stávající hlazené omítkové pole, doplněna zde byla rustikální omítka shodná s okolní. V místě malby došlo k natažení nového omítkového kletovaného pole, vyvýšeného o 3 - 5 mm nad úroveň okolního rustikálního povrchu omítky.

Realizace vyšla na necelých 18 tisíc korun, z čehož 10 tisíc Kč kryje dotace Jihočeského kraje z Dotačního programu Kulturní dědictví, opatření Nemovité kulturní památky.

Průčelí Dolní brány tak vhodně oživuje detail, přispívající k dobrému pocitu z celku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…